Лайънс Клуб традиционно дарява домовете в Широка лъка и Фатово

Лайънс Клуб традиционно дарява домовете в Широка лъка и Фатово

Големи количества цитрусови плодове – банани, портокали и мандарини и други хранителни продукти доставят на 23 декември, петък, от Лайънс клуб – Смолян в дома за възрастни хора в село Фатово,съобщи за новините на Smolyannews.com д-р Росен Хаджииванов- говорител на Лайънс клуб – Смолян.

Дарението по повод Коледните празници е съгласувано с управата на социалното заведение предварително. Второ значимо дарение ще бъде доставено в навечерието на Нова година в Дома за деца, лишени от родителски грижи от 0 до 3 години. Там също е отчетена необходимостта от определени консумативи в разговор с ръководството. Малките деца ще получат памперси, перилни и дезинфекционни материали, пюрета, лакомства, плодове, хранителни продукти. Даренията ще направят от името на Лайънс клуб – Смолян Тихомир Ников, настоящ президент и д-р Росен Хаджииванов, говорител на клуба. И двата дома са обект на подпомагане от Смолянския клуб в продължение на 10 години. Традиционно в навечерието на Коледа и Великден биват посещавани благотворително от представителни групи на Клуба. В дома във Фатово са подарявани маси и столове за отдих на открито на възрастните хора, спално бельо, хранителни продукти спрямо нуждата към момента. Всички домуващи, стотина души, получиха безплатно индивидуални очила след проведени медицински прегледи, при които бяха определени медицинските показатели за всеки. Най-голямото дарение е изграждането на паркова зона за разходки и почивки, която бе открита през миналата година. За нейното благоустрояване, засаждане със зелена растителност и оборудване с пейки бяха предоставени 7 000 лева. Детският дом в Широка лъка е подобрил своето обзавеждане през последните години с помощта на Лайънс клуб. Закупена е професионална готварска печка с газови котлони и три фурни за 4 700 лева, бойлери, кушетки, килими, заедно с постоянното зареждане на ежедневни консумативи и адаптирани храни за малките деца. Част от средствата за дарителска дейност се набират на Зимната Лайънс Олимпиада на Пампорово през февруари, на която се канят Лайънс клубовете от страната. Заедно със спортната надпревара по белите писти се организират томболи, благотворителни вечери и търгове с наддавания. Всички постъпления се разпределят от благотворителните инициативи се насочват за хората в неравностойно положение в Смолянска област. През февруари 2011 година на поканата на смолянските “Лъвове” се отзоваха 22 клуба от страната. Смолян отново ще бъде домакин на такава спортна проява през февруари 2012 година. През последните 5 години Лайънс олимпиадата се превърна в традиция и се очаква с нетърпение от клубовете в България.

С дарителството на Лайънс клуб – Смолян бе създаден привлекателен "Лайънс парк " с екзотични растения и редки видове за разходки и отдих на вързастните хора в Дома в село Фатово.

Лайънс клуб – Смолян е създаден през 1999 година. През месец май 2000 година е чартиран като член на световното Лайънс движение. Чартър-президент е Петър Маламов като всяка година се избира ново ръководство на ротационен принцип. Клубът е съдебно регистриран в Смолянския окръжен съд като сдружение с нестопанска цел на 9 декември 2002 година. Предметът на дейността му е в областта на здравеопазването и социалното подпомагане в полза на общността и нуждаещите се. Като част от световното Лайънс движение поддържа широки контакти с клубове в страната и чужбина. От учредяването досега е реализирал над 25 по-мащабни благотворителни акции в Смолянска област. Част от тях с финансовата подкрепа на нашите приятели и чартьори от Лайнс клуб Кьонигщайн Германия. Ежегодните дарителски инициативи са насочени както към социалните заведения в областта, така и към деца-сираци и социално-слаби семейства. През 2000-2001 г. бяха проведени три благотворителни концерта в Смолян. Набраните средства бяха разпределени и дарени на социалните домове в областта.През 2001 година по случай Деня на детето – Първи юни, бяха дарени парични средства на деца – сираци от Смолян.През февруари 2003 година с помощта на приятелски Лайънс-клубове от Германия бяха доставени 17 тона храни, разпределени между 12 социални заведения и 3 болници. От ноември до декември, същата година, бяха организирани и проведени очни и неврологични профилактични прегледи на деца от Помощното училище в с.Чокманово и деца-сираци от Смолян. През следващата 2004 година профилактичните прегледи продължиха с възпитаниците на Социално-педагогическия интернат в селоСтойките и Дома за възрастни хора в село Фатово. Въз основа на медицинските препоръки съвместно с БЧК бяха закупени очила на всички нуждаещи се. Чрез Международната фондация на Лайънс клубовете бяха подпомогнати пострадалите при наводненията през август 2005 година с храни за 4 000 щатски долара. От 2005 до 2009 година се извършват ежегодно по предварително изготвен график медицински прегледи в Медицинския Лайънс център на възрастни и деца от социалните домове в областта. По-мащабна акция беше извършена по случай Коледа 2009 година съвместно със специалист офталмолог, включваща дарение на очила на възрастни хора от социалния дом във Фатово и социално слаби от Златоград. Очилата бяха предоставени по програма на световното Лайънс движение “Да подарим зрение”. През май 2006 година бяха дарени спортни екипи и маратонки на децата от Социално-педагогическия интернат Стойките. Ежегодно за Коледа се дарява Дома за деца от 0 до 3 години в Широка лъка. През април и декември 2007 година Домът в Широка лъка получи необходими електроуреди: професионална готварска печка, електрически бойлер, детски легла, памперси и детски храни. През 2008 година даренията от хранителни продукти също бяха насочени към социални домове.

През април и декември 2009 година беше подпомогнат Дома за стари хора във Фатово със закупуването на градински маси, столове и спално бельо. Декември 2009 година беше направено дарение за Дома за деца, лишени от родителски грижи в Широка лъка, от детски храни, плодове, пюрета и сокове. През 2010 година за Великден и Коледа бяха дарени Дома за стари хора във Фатово и Дома за деца, лишени от родителски грижи в Широка лъка, с плодове, хранителни продукти, перилни и дезинфекционни материали и спално бельо. През април и май 2011 година беше изграден Лайънс парк в Дома за стари хора в село Фатово, който тържествено беше открит на 21май. Паркът е богато аранжиран с екзотични растения и редки дървесни видове, ефектно осветен, с оформени кътове за почивка на домуващите. През всичките години на своя организационен живот Лайънс клуб – Смолян е подпомагал индивидуално и социално слаби граждани, изпаднали в беда. През 2000 година бяха предоставени средства за операция на социално слабо дете, а през 2006 година – за трансплантация на бъбрек на млад мъж.

Вирни се горе