Културен мениджмънт е най-новата магисгърска програма на Пловдивския университет

 Културен мениджмънт е най-новата магисгърска програма на Пловдивския университет

Най-новата магистърска програма в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ представиха на пресконференция от Философско-историческия факултет. „Културен мениджмънт” е специалност, която бъдещите магистри ще изучават в рамките на 4 семестъра, редовна форма на обучение, обясни деканът на Факултета – доц. д-р Красимира Кръстанова.

На пресконференцията присъстваха още зам.-областния управител Владимир Маринов, почетният консул на Германия д-р Мариана Чолакова, директорът на Общински институт “Старинен Пловдив” Амелия Гешева, директорът на Фондация „Пловдив 2019“ Валери Кьорлински и зам.-ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. Невена Милева. Всички те изказаха своята готовност да работят съвместно за развитието и успешното реализиране на новата програма.

Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата предопредели необходимостта и даде тласък за създаване на специалност в областта на културата и творческите индустрии. Магистърската програма „Културен мениджмънт“ на Философско-историческия факултет в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ е първата по рода си в България, която е разработена в тясно сътрудничество между университетското преподаване и обучението с партньори от реалния културен и творчески сектор, уточни доц. Кръстанова. Програмата е създадена от Експертен съвет, включващ изтъкнати професионалисти и експерти в областта на управлението на културата и културното предприемачество и е насочена към придобиване на практически умения в европейски контекст. В създаването на учебния план със съвети, подкрепа и осигуряване на обучение в реалния културен сектор участваха представители на Фондация Пловдив 2019, Община Пловдив, Общински институт Старинен Пловдив, Фондация ЕДНО за култура и изкуства (One Foundation for Culture and Arts), Френски културен институт в България, Гьоте институт на Германия, Културния институт на Австрия в България, Испански културен институт Сервантес и т.н.

Целта на обучението в магистърската програма е да задълбочи и профилира подготовката на завършилите ОКС бакалавър, като даде допълнителна широкопрофилна и интердисциплинарна подготовка в областта на културния мениджмънт и културното предприемачество. Заедно с това се дава възможност за разширяване на базата от знания за културата и обществото, ценностите и етичните норми в диалога на културите и индивидите. Важна особеност е придобиването на опит в прилагането на нов подход за работа в културния сектор, насочен към участието на гражданите в културния процес (participative approach).

Спецификата на програмата се определя от тясното сътрудничество между университетското преподаване и обучението с партньори от реалния културен и творчески сектор и придобиване на практически умения в европейски контекст. В програмата за обучение на студентите се канят изявени преподаватели и професионалисти със значим международен опит от културния сектор на Европа. В учебния план са предвидени Майсторски класове, в които ще преподават чуждестранни университетски преподаватели и утвърдени професионалисти в областта на културния мениджмънт от Европа и света. Характерна особеност на учебния план са практикумите и практическият стаж, насочен към придобиване на практически умения и прилагане на теоретичните знания в реална работна среда и различни равнища на управление и партньорства: от една страна държавно, асоциативно, публично, частно, и от друга – местно, национално, регионално, международно. Част от лекциите ще бъдат преподавани на английски език, затова се изисква от кандидатстващите за магистърската програма да владеят английски език.По програма Еразъм+ и със съдействието на чужди културни институции в България се осигуряват стажове в чужбина, затова знанието на чужди езици (френски, немски език и испански) е предимство. При нужда Пловдивският университет предлага допълнително изучаване на езици чрез своя Департамент за чуждоезиково обучение.

Завършилите „Културен мениджмънт” могат да се реализират успешно в културни институции в страната и чужбина, изпълнителната държавна и местна власт, държавни, регионални, общински и частни културни институти, в културния и туристическия сектор, в неправителствени организации, и да бъдат подготвени да финансират чрез български и европейски фондове своите дейности.

Желаещите да изучават „Културен мениджмънт“ могат да подават своите документи до 9 октомври 2015 г. в стая 208 на Ректората на Пловдивския университет при инспектор Нели Чиликова, тел. 032 261 358. За кандидатстване се изисква диплома за завършена бакалавърска степен с успех не по-малко от „Добър“ или магистърска степен в областта на всички науки, мотивационно писмо и електронен адрес и телефонен номер за обратна връзка. Част от лекциите ще бъдат преподавани на английски език, затова се изисква от кандидатстващите за магистърската програма да владеят английски език. Събеседване ще се проведе на 17 октомври 2015 година в сградата на ул. „Костаки Пеев“ № 21 с начало от 10:00 часа, а резултатите ще бъдат обявени на 20 октомври 2015 година на сайта на Философско-исторически факултет http://logos.uni-plovdiv.net/.

Вирни се горе