КТ "Подкрепа" информира смолянчани за кампания „Учене на работното място”

КТ "Подкрепа" информира смолянчани за кампания „Учене на работното място”

Конфедерация на труда “Подкрепа” стартира поредица от дейности, част от Информационната кампания „Учене на работното място”, която се осъществява по проекта „Подкрепа за достоен труд”, финансиран от ОП Развитие на човешките ресурси. Информационната кампания е резултат от поредица дискусии, консултации и срещи, направени от експертите на КТ “Подкрепа” на територията на цялата страна, при които е установена сравнително ниска мотивация и липса на достатъчно информация относно готовността на всеки човек да направи оценка на уменията си, да планира и организира собственото си обучение и кариерно развитие.

Усвояването на нови знания, умения и компететности на работното място е широко разпространена практика в България във всички сфери – производство, услуги, образование, администрация. Въпреки това организацията на този процес не е предмет на нормативен документ, липсват регламенти за валидиране на придобитите компетентности, липсва система за подбор, договаряне, поддържане на квалификацията и сертифициране на наставниците.

В същото време заетите лица, а и техните ръководители ясно осъзнават необходимостта от поддържане на квалификацията за запазване на работата си, а обучението на работното място се очертава като една от предпочитаните форми на квалификация – не изисква обучение в извънработно време, хората не напускат работните си места, правилно подбраният наставник е и най-добрия обучител за усвояване на компетентности, необходими за справяне със задачите на конкретно работно място. Целите на стартираната информационна кампания са насочени не само към подпомагане със съвети и консултации на лицата, желаещи да планират по-добре процеса на собственото си учене/обучение, а и да се идентифицират конкретни трудности, които хората в предприятията срещат, да се подготвят указания и предоставят консултации за тяхното преодоляване, а също и да се внесат предложения за промени на съответните нормативни документи.

На 17.05.2012 год. в гр.Смолян стартира кампанията Дипляни,брошури и разяснения както и консултации ще получите на обособено за целта място-стар център/срещу Първо СОУ/ от представители по Проекта ”Подкрепа за достоен труд”.

Вирни се горе