Кризата не спира българина от забавления

Кризата не спира българина от забавления

Въпреки кризата българите продължават да ходят на кино всяка седмица. Аудиторията надхвърля 47% от активното население на шестте най-големи града в България според националното представително проучване на “Галъп”. Според статистиката над 400 000 българи посещават киносалоните поне веднъж на два месеца. Най-активните посетители на киносалоните са на възраст между 15 и 36 години, като жените преобладават пред мъжете – 53,6 към 46,4 на сто, съобщи БТА.

Данните показват още, че ходещите редовно на кино са и сред най-активните в социално отношение – над 61% са работещи, а над 33 на сто – учещи. И двете групи отделят най-много време за забавления извън домовете си – 53,3% отговарят, че прекарват поне 2-3 вечери седмично в забавления извън дома, а 33 на сто излизат поне веднъж седмично.

Проучването сочи, че редовните посетители на кината са със среден доход доста над средното за страната – повече от 800 лв. месечно. Редовната киноаудитория харчи за забавления 43 665 000 лв. месечно и с 40 на сто повече от неходещите на кино. Най-запалените киномани са в София – 56 на сто от населението.

Индексът за намерение за покупки на потребителски стоки с висока стойност (автомобили, високотехнологични продукти, черна техника и други) е 150, а индексът на неходещите на кино е 60, показва още изследването.

Кафе, ресторант и бирария преди и след прожекцията е утвърждаваща се тенденция при посещението на кино. Посетителите пристигат в мултиплексите средно 22 минути преди началото на филма. През това време те се възползват от предлаганите забавление и услуги.

Вирни се горе