Край стародавният параклис „Св. Спас” над Райково утре, 6 юни ще бъде отбелязан традиционния ден на шофьора

 Край стародавният параклис „Св. Спас” над Райково утре, 6 юни ще бъде отбелязан традиционния ден на шофьора

Тази година на Спасовден /Възнесение Господне/ – 6 юни от 9,30 часа, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празничната св. божествена Литургия в параклиса „Св. Спас“ в местността „Забатско“ над Долно Райково. В богослужението ще участват още протойерей Живко Желев – председател при църквата „Св. Теодор Стратилат“, към която е параклисът, иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково – секретар на Архиерейското наместничество, и църковният хор при храм „Св. Теодор Стратилат“ с диригент Златка Маргаритова.

В 10.30 часа ще бъде отслужен тържествен молебен и ще се освети курбан. Празникът на шофьора ще бъде открит в 11.00 часа. В програмата ще участват Народен оркестър „Момчиловци“ и самодейци от читалище „Орфееви гори“ в Райково. И тази година „Рожен експрес“ организира безплатен автобус, който ще тръгва от Бункера в Долно Райково в 8.30 часа.

Според Новия завет след своето възкресение Исус остава на земята да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, движейки се сред тях като богочовек. На 40-тия ден той се въздига в небесата.

В продължение на години райковци тачат и поддържат храма Св. Спас”. От малко дървено параклисче някога, днес той се издига величествено и всеки, който дойде на това място се зарежда с духовна сила и чистота. През 17 век, когато върлувала голямата чума в родопския регион райковци са идвали тук, за да се спасят и да запазят корените си живи. Тогава много родове са били затрити, но и много оцелели, благодарение на това божествено място, където се е издигало малко дървено параклисче. След години известният райковец д-р Никола Герджиков, който живеел в Швейцария, намира спасение за болната си дъщеря Елена отново тук, на това място. След това, в знак на благодарност, той поръчал да се направи проект на православния храм, който и до днес събира ежегодно хиляди миряни.

От Община Смолян информират гражданите и гостите на града, желаещи да посетят празника „Възнесение Господне“ (Свети Спас) на местността Варадил, че има осигурен безплатен транспорт от „Рожен експрес“АД от Бункера до Варадил на 06.06.2019 от 8:30ч.

Вирни се горе