Красива Цветница отпразнуваха в Устово

Красива Цветница отпразнуваха в Устово

В храм „Св. Николай Чудотворец“ в смолянския квартал Устово тържествено бе отпразнувана Цветница – денят, в който Иисус Христос влиза в Йерусалим, посрещнат с възгласите: „Осанна! Благословен Идещият…“

Светата празнична Литургия за Вход Господен бе отслужена от енорийския свещеник Васил Маджаров, а след нея той се обърна към множеството в храма с думите, че след възторженото посрещане на Спасителя ще последва Страстната седмица, в която всички е редно да бъдем съпричастни към страданията от последните земни дни на нашия Господ. Цветница /Връбница/, предшествана от Лазаровден, когато Иисус Христос възкресява от смъртта лежащия 4 дни в гроба Лазар, е времето, в което Спасителят се е открил на хората като Месия за сбъдване на библейските пророчества. Знаейки, че ще бъде измъчван, погребан и ще възкръсне, Той отново потвърдил духа на Своето учение – не земни богатства и тленна слава са нужни, а вяра, надежда, любов, милосърдие, святост.

По време на литургията отец Васил причасти много деца и родители, а след това раздаде на всички осветени върбови клончета за символичен спомен от посрещането на Иисус Христос в Йерусалим. За този празник доброволки към храма навързаха над 600 букетчета с върба, здравец и иглика.

Децата от Неделното училище към храма с ръководител отец Васил Маджаров подготвиха благотворителна изложба от рисувани картички и оцветени от тях икони.

Храм „Св. Николай Чудотворец“

Вирни се горе