Красив и богат празник стана за децата инвалиди на Смолянските езера

  Красив и богат празник стана за децата инвалиди на Смолянските езера

Красив, защото бе озарен с усмивки и радост на децата. Богат, защото разбраха колко много хора ги обичат и ги отрупаха с внимание и подаръци. Този детски празник на Смолянските езера до параклиса „Св. Дух“ се провежда за осми пореден път от организацията на инвалидите в Смолян с председател Захаринка Славчева и областен координатор Петя Николова. Началото бе дадено през 2013 г. по проект на Европейския информационен център „Европа Директно“ в града и досега се подкрепя от него, заедно с деца доброволци.

Тази година празникът „Веселим се и спортуваме заедно“ бе по-различен, защото участваха и дечица от областта – Чепеларе, Доспат, Баните, Орехово и др., придружени от родители или близки, дори с инвалидни колички. И защото тази проява бе оценена от Съюза на инвалидите в България с председател Красимир Коцев като интересна и значима и бе подкрепена финансово, за да се зарадват всичките 90 деца. Те получиха хубави и полезни подаръци – ученически раници и несесери с комплект учебни помагала, а също и много лакомства. Закупени за тях бяха различни игри – боулинг, дартс с топчета, балони, футболни топки, тениски и др. , за да играят и спортуват, колкото могат, на воля сред красива природа и под радостните одобрения на своите присъстващи родители, на близки и гости.

За романтиците, седнали на тревата върху родопските одеяла, имаше от други добри хора дарители комплекти с материали за оцветяване на различни картинки, направа на малки фигурки от моделин, книжки за четене, тетрадки, похвални значки и разнообразни почерпки. Да помагат в тези занимания се заеха децата от Неделното училище при храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян. Да общуваш и да зарадваш деца с увреждания си е цяла философия на поведение, на което се учат сега малките доброволци. Най-напред е нужно да се привикне от сърце да бъдат милостиви, да не се отвръщат от чуждата болка, да са съпричастни с немощите на другите и с каквото могат, да помагат. И това да се прави от сърце и с радост. С помощта на госпожа Соня Цветкова тримата представители на Детската доброволческа организация Диди, Теди и Илийчо се справиха успешно с тази грижа. С тях бе и майка Мария, зачислена към доброволческата дейност, което е похвално. Накрая те подредиха изложба с оцветените рисунки. Деца доброволци към Смолянската организация на инвалидите също се включиха да помагат за празника.

Вкусният курбан и сладолед за всички и тази година бе от Албен Чавдаров и шофьори от фирмата му „Пампорово бус“. На всички дарители и помощници благодарности изразиха Петя Николова и Захаринка Славчева, поздравиха дечицата и родителите им, пожелаха здраве и сили, за да могат да се справят и занапред с трудностите.

Музикалният поздрав бе от Съюза на слепите с председател Теменужка Миткова, а настроението, което през цялото време се поддържаше високо, бе на забавната и остроумна водеща Веселина Бабаджанкова. Получи се един хубав празничен ден след природата, децата се поопознаха, а родителите благодариха за вниманието и грижите.

Росица Примовска

Вирни се горе