КОСТАДИН НЕДЕВ, МАГИСТЪР ВЪВ ФИЗИКО-ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ФАКУЛТЕТ, Е ОТЛИЧЕН С ПРЕСТИЖНАТА STRAUBEL LEADERSHIP AWARD

КОСТАДИН НЕДЕВ, МАГИСТЪР ВЪВ ФИЗИКО-ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ФАКУЛТЕТ, Е ОТЛИЧЕН С ПРЕСТИЖНАТА STRAUBEL LEADERSHIP AWARD

През месец ноември Костадин Недев е един от двамата българи, които бяха отличени с престижната награда за лидерство на фондация „Стробъл“. Фондацията „Стробъл“ е създадена от Дж. Б. Стробъл, съосновател и дългогодишен главен технически директор на „Тесла“, и съпругата му Боряна (Динева) Стробъл. Основната цел на фондацията е да подкрепя инициативи в областта на образованието, науката и социалните иновации.

По професия Костадин Недев е военен летец-пилот. Завършил е ППМГ „Васил Левски“ в град Смолян както и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в град Долна Митрополия. Следват обучения в Полската Военновъздушна академия в град Деблин и Курс по лидерство в авиацията във ВВС на САЩ. В момента работи в авиобаза „Граф Игнатиево“ като пилот-изтребител, а образованието си продължава като студент в магистърската програма „Хардуерни и софтуерни системи“ на Физико-технологичния факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“. Предпочел е тази специалност, тъй като от малък се увлича по електрониката и създава различни хардуерни проекти като хоби, подкрепян от баща си, ас. инж. Димитър Недев, преподавател във факултета. „В годините си като курсант карах кола без много екстри и първият проект, който създадох беше интериорно лед осветление, което управлявах с дистанционно. Работи и до днес.“, споделя Костадин. След това заедно с малък екип създават симулатор на един от пултовете на самолета, на който лети в университета. Разработката служи за обучение на млади пилоти, тъй като тогава университета не разполага със симулатор.

Натрупаният личен опит поражда идеята за проекта „Млад Изобретател“. „Това е една социално отговорна и насочена не толкова към технологиите, колкото към младите хора мисия.“, убеден е Костадин. За първи път представя платформата през 2019 на VIII-та Национална студентска научна конференция по физика и инженерни технологии с международно участие, организирана от Физико-технологичния факултет и Студентски съвет към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съвместно с Фондация „Еврика“. Научава за фондация „Стробъл“ и техният конкурс от статия в списание „Мениджър“. Решава да участва в него, тъй като веднага открива силната връзка между мисията на фондацията и неговата собствена – да се създават инженери и лидери на един бъдещ устойчив свят. „Това беше предпоставка за едно добро бъдещо сътрудничество.“, убеден е младият изобретател. Времето показва, че е прав, защото за първи път в историята на конкурса български проект печели отличието.

Костадин Недев описва „Млад Изобретател“ като мобилна платформа за обучение на ученици, студенти и ентусиасти в сферата на инженерните науки и компютърните технологии. Тя цели да представи инженерните науки по един достъпен и интересен начин. В нея са включени набор от изключително лесни и достъпни уроци и специално подготвени помощни материали (платки, кутии, захранващи блокове), с които всеки може лесно да се създава малки авторски проекти. „Ние искаме да стимулираме младите да бъдат не само консуматори на новите технологии, а генератори на нови идеи и разработки, да се превърнат в едни истински млади изобретатели на бъдещето. В “Млад Изобретател” учим инженерни технологии под формата на реални, физически проекти. В процеса на обучение създаваме най-различни изобретения: от коледни светлини, през светещи дрехи до напълно функционални роботи. Проекти, които могат да занесат у дома и да използват дълго време след това. Така стимулираме тяхното творчество, изобретателност и лидерски умения.“, добавя Костадин. При създаването на изобретенията се използват стари електронни компоненти и вече използвани пластмасови или метални кутии. Така младите изобретатели за първи път се сблъскват със основните принципи за устойчиво развитие и кръговата икономика. „Нашата програма е изцяло съобразена с Глобалните цели за устойчиво развитие. Тя допринася младите хора – бъдещите изобретатели, ефективно и ефикасно да използват изчерпаемите природни ресурси занапред. Бъдещето ни зависи от устойчивостта и процъфтяването на обществото, а това започва от младите хора. Вярвам, че децата от най-ранна възраст масово трябва да бъдат ангажирани с начинания свързани с околната среда и инженерните науки, само така с малкият ресурсен и човешки потенциал България може да върви напред и нагоре.“, заключи Костадин Недев.

Платформата може да намерите на следният линк: https://mladizobretatel.bg или във фейсбук.

„Бъди различен. Бъди иноватор!“, призовава младият изобретател и носител на престижната награда STRAUBEL LEADERSHIP AWARD Костадин Недев.

Вирни се горе