Конкурс за есе дава възможност за прием в специалност „Етнология“ на ПУ

Конкурс за есе дава възможност за прием в специалност „Етнология“ на ПУ

Конкурс за есе ще даде възможност на кандидат-студентите да запишат бакалавърската програма „Етнология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. При получаване на отлична оценка конкурсът замества кандидатстудентския изпит. Тази година темата е: „Опознай миналото, за да разбереш настоящето!“.

Организатор на конкурса е Катедра „Етнология“ към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието – Пловдив. В съревнованието могат да се включат дванадесетокласници с изявени интереси в областта на краезнанието, литературата, историята, етнографията, туризма и културното наследство.

Целта на конкурса е да поощри интересите към българското културно наследство, а основната му задача е да стимулира творческия и изследователски дух на младите хора. „Опознай миналото, за да разбереш настоящето!“ е тема, която ще допринесе за съхраняване на националната ни идентичност в пъстрото семейство на европейските народи, както и да предложи път за връзка между поколенията, коментират от факултета.

Конкурсът дава възможност на младите хора да изследват самостоятелно някои важни елементи на културата и културното наследство, като се опитат да прехвърлят мост между миналото и настоящето. Чрез своите проучвания участниците ще имат възможност да общуват с носителите на културната памет, да потърсят отговори на някои любопитни въпроси, свързани с миналото на техните родители и близки.

Организаторите на конкурса дават възможност на участниците да изберат между провеждане на самостоятелно проучване или подготовка на есе по зададена тема. Самостоятелното проучване може да бъде изготвено по предпочитана от две теми: „Празници, храна и обреди в българската култура в миналото и днес“ или „Местата за (любовни) срещи в миналото и днес“. Участниците, избрали есе, ще пишат по темата „Чуждите празници в българската съвременност – необходимост, подражание или…“

Повече информация за регламента на конкурса е достъпна на http://logos.uni-plovdiv.net/en/. Участниците могат да бъдат консултирани и лично от преподавателите в Катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет на адрес: Пловдив, ул. „Костаки Пеев“ №21, ет. 4.

Материалите се изпращат не по-късно от 31 януари 2016 година на адрес: pu-konkurs@uni-plovdiv.net. Получилите отлични оценки ще имат възможност да запишат бакалавърска програма „Етнология“ във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ през академичната 2016/2017 година, тъй като конкурсът замества полагането на кандидатстудентски изпит. За останалите участници са предвидени поощрителни награди.

Вирни се горе