Колективът на Планетариума срещу новоизбраната директорка

Колективът на Планетариума срещу новоизбраната директорка

След обявяването на резултатите от проведения конкурс за директор на Планетариума, при който първа се класира Янка Бечева, учителка в Седмо СОУ “Отец Пайсий”, а на второ място остана досегашната директорка Христина Калайджиева, колективът на Планетариума реагира остро.

Янка Бечева изпрати право на отговор срещу обвиненията по нейн адрес.

"Уважаеми възмутени и гневни колеги от Планетариума, Дълбоко съм обидена от вашата реакция. Защо сте толкова притеснени от появата на нов ръководител? Нови директори имат и други планетариуми, като например Димитровградският, Варненският, а само от преди 4 години и Смолянският. И нищо лошо или фатално не им се случи.

В гнева си вие сте изрекли и куп лъжи. Нарекли сте училището, в което работя „основно”, а то е „средно”. Аз съм на длъжност „главен учител” и освен преподавателски имам и административни задължения. Шокирана съм от адската лъжа, че съм отказала работа като физик, за да си попълвам норматива. Това са фантазии. Никога не съм имала недостиг на часове в норматива. И въобще такова попълване на норматив е невъзможно, заради различния статут на НАОП. Работа в Планетариума бих приела с удоволствие. Вие знаете чудесно, че такова предложение никога не е имало.

Не се страхувам от работата си като физик, защото 18 години успешно съм преподавала тази дисциплина и ежегодно съм повишавала квалификацията си. Специалистите, обслужващи посетителите там сте физици и квалификацията Ви не е по различна от моята.

И на Вас вероятно са Ви трябвали години работа в тази институция, за да се квалифицирате като астрономи. Обучавани сте от по-стари служители, което е редно да правите и сега с новопостъпващи. Притежавам допълнителни професионални квалификации, участвала съм в различни национални конкурси, включително и астрономически. Ако някой от настоящите служители в Планетариума може да се похвали с такива, когато е постъпвал на работа в Планетариума, нека го заяви! В писмото коментирате и участието ми в предишен конкурс за директор на училище. Не разбирам защо това е тема на вашия коментар, но ще споделя, че той не бе спечелен от нито един от явилите се кандидати. На друг не съм участвала. Уважаеми колеги, говорейки за нечестен и нагласен конкурс, имайте доблестта да споменете името на човека от Комисията, който ви е уведомил за резултата преди финалния за това срок и подписал ли е протокола? Ако не споменете името му, значи това е поредната ви лъжа. Колкото до познаването на работата на Планетариума във връзка с изготвянето на Програмата ми, има достатъчно източници за информация, които съм ползувала. Защо сте убедени, че идвам да руша, а не да градя? Във вашето отворено писмо си позволявате да отправите към мен и заплаха, че без вашата подкрепа няма да мога да работя. Ако сте загрижени наистина за бъдещето на Планетариума, нека не се конфронтираме, а се обединим и работим всеки със своите задължения".

Вирни се горе