Коледната украса може да е опасна

Коледната украса може да е опасна

Една трета от използваните в Европейския съюз лампички за коледна украса носят пряк риск от пожар или токов удар за потребителите.

Освен това над 5 на сто от тестваните продукти не са имали етикети с изискваните технически параметри, сочи публикувано проучване на Европейската комисия, изготвено от службата на комисаря за защита на европейските потребители Меглена Кунева.

Засечени са три по-сериозни проблема, свързани с поставянето на кабели на лампичките, които водят до пряк риск от причиняване на пожар или на токов удар. Някои продукти пък се предлагат с остри ръбове, което може да предизвика наранявания.

Процентът опасни електрически лампички за коледна украса варира силно между страните. Установено е, че в Унгария 95,7 на сто от проверените образци не са отговаряли на изискванията, докато в Холандия този процент е “само” 56 на сто.

Данните в изследването се основават на тестове, извършени в пет страни от Европейския съюз – Германия, Холандия, Унгария, Словакия и Словения, направени между ноември 2007 и май 2009 г. Подбрани са били на случаен принцип близо 200 образци от всички ценови категории.

На Коледа ще има светлинна украса, но потребителите трябва да са защитени. Бъдете бдителни, за да прекарате щастлива Коледа, заяви комисар Меглена Кунева, която представи проучването.

Вирни се горе