Коледен бонус за пушачите

Коледен бонус за пушачите

Проверките дали се спазва забраната за пушене на обществени места ще започнат едва след Коледните и Новогодишните празници. С отлагането се дава възможност на собствениците на ресторанти и кафенета да се възползват от допълнителния срок от 2 седмици, за да ремонтират заведенията си според новите правила, пише “Стандарт”. Забраната влезе в сила на 19 декември.

Ако собствениците искат да оставят места за пушачите, трябва да осигурят специално изолирано помещение в заведението си с дебело стъкло и със система за вентилация за свеж въздух. Това важи за заведения, с площ над 50 квадратни метра.

“Изискването да има специална вентилация в помещенията за пушачи е залегнало още в наредба на здравното ведомство от 2005 г., но има собственици, които си направиха оглушка, за да спестят средства, обясни д-р Маша Гавраилова, шеф на отдел "Опазване на общественото здраве” в Министерство на здравеопазването.

При заведенията, които са под 50 квадратни метра, възможността е в заведението или да се пуши изцяло, или тютюневият дим да е абсолютно забранен.

Глобата за физическите лица, които пушат в помещение за непушачи, е 50 до 100 лв. При повторно нарушение ще се плаща между 100 и 300 лв. За едноличните търговци паричните наказания ще са от 300 до 500 лв. при първо провинение и от 500 до 1500 лв. за второ. Най-високи са глобите за юридическите лица. Собствениците на фирми, в които се пуши извън определените за това места, ще плащат от 500 до 1500 лв. при първа проверка, а при втора – от 3000 до 10 000 лв. При нарушение в офисите ще се глобяват не само работодателите, но и самите пушачи.

В баровете и ресторантите, в които се пуши, няма да бъдат допускани лица под 18 години.

Вирни се горе