Код червено е обявен за Смолянска област

Код червено е обявен за Смолянска област

Код червено за изключително опасни метеоролигни явления и опасност от наводнения е обявен за Смолянска област. Очакват се валежи от над 50 литра на квадратен метър.

В 8 часа тази сутрин беше отменено бедственото положение в Община Златоград. Язовир Златоград и хвостохранилището край село Ерма река все още преливат, но нивото на река Върбица започна постепенно да спада, това съобщи кметът на Златоград Мирослав Янчев. Според него, опасността от наводнение вече е отминала и обстановката в града започва постепенно да се нормализира. Все пак днешния ден е обявен за неучебен за училищата в Златоград. В момента екипи обхождат реката и следят постоянно нивото й. Много са пораженията в Златоград след вчерашните проливни дъждове. Освен наводнените къщи и обществени сгради, няколко улици са изцяло разрушени. Заради прекъснат водопровод има проблеми и с водоснабдяването в Златоград.

Огромни са щетите от пороите и в района на община Неделино. Аварийни екипи вече започнаха работа по разчистването и обезопасяването на районите при свлачищата. Прекъснато е водоснабдяването в града, както и пътя Златоград-Неделино. Седем села в общината продължават да бъдат блокирани от свлачища и до тях все още няма достъп.

Вирни се горе