КНСБ: Стартираха преговори за сключване на колективен трудов договор в „Горубсо - Мадан“ АД

КНСБ: Стартираха преговори за сключване на колективен трудов договор в „Горубсо - Мадан“ АД

Днес стартираха преговорите между синдикати и ръководство в „Горубсо – Мадан“ АД за сключването на колективен трудов договор в дружеството. Имайки предвид доброто сътрудничество между двете страни по повод изпълнението на предишния договор, тази година предложението на синдикатите е да надградят договореностите за работниците. Желанието им е основният отпуск на работниците да бъде увеличена както следва:

  1. за трудов стаж до 5 години -21 (двадесет и един) работни дни;

  2. за трудов стаж от 5 до 15 години – 23 (двадесет и три) работни дни;

  3. за трудов стаж над 15 години- 24 (двадесет и четири) работни дни.

Също така, размерът на допълнителният платен годишен отпуск за работи при специфични условия и рискове за живота и здравето също да бъде увеличен с един ден, като от шест дни, бъде увеличен на седем. На масата на преговори ще бъде повдигнат въпросът и за увеличаване на обещетението при пенсиониране на работниците. Председателят на КНСБ в Смолян Тодор Капитанов още в началото на преговорите настоя за формирането на постоянно действаща комисия за социално партньорство в „Горубсо – Мадан“ АД, чрез която да бъдат решавани всички въпроси и конфликти, възникнали в предприятието, свързани както с изпълнението на колективния трудов договор, така по въпросите на трудовите и осигурителни отношения между работодателя и синдикатите. Страните планираха краят на преговорите да бъде на 14.08.2014г. Тогава се очаква да бъде подписан и новият колективен трудов договор.

От страна на синдиката в преговорите участваха Тодор Капитанов – председател на КНСБ Смолян, Румен Каров – синдикален лидер на КНСБ в „Горубсо- Мадан“ АД, както и неговия колега от КТ „Подкрепа“ – Максим Банков. От страна на ръководството присъстваха директорът инж. Сергей Атанасов, зам. Директорът Велин Инджов и икономическият директор Севдалин Сираков.

Вирни се горе