Кметът Николай Мелемов и заместникът му Марин Захариев получиха грамоти от Съюза на запасните офицери

Кметът Николай Мелемов и заместникът му Марин Захариев получиха грамоти от Съюза на запасните офицери

Грамота от УС на централното, областното и общинското ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ получи кметът Николай Мелемов. Отличието се присъжда за помощта, която оказа община Смолян за подготовката и провеждането на Първата национална граничарска среща-събор, която се проведе на 30 август в областния град, съобщи полк. Борис Раков, председател на областната структура на СОСЗР. Грамота получава и зам.-кметът Марин Захариев, който пряко беше ангажиран в организацията на граничарската среща. Благодарим сърдечно за уважението, подкрепата и грижите, които положи ръководството на Общината за провеждането на националната среща, а нейната мащабност тепърва ще я усетим. Изказвам благодарност и от името на участниците в събитието, каза още полк.Раков.

Първата национална граничарска среща-събор беше посветена на 61 години от създаването на Четвърти Граничен отряд „Полковник Дичо Петров”. Слова при откриването на събитието отправиха зам.-министърът на вътрешните работи Кирил Хаджихристев, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант Стоян Топалов, областният управител Димитър Кръстанов и зам.-кметът Марин Захариев. На срещата присъстваха и последният главнокомандващ на Гранични войски генерал майор Стефан Ангелов и дългогодишния началник щаб полк.Илия Станев.

След откриването и концертната програма граничарите посетиха Регионалната дирекция на граничната полиция, която в годините назад е била Четвърти Граничен отряд „Полк. Дичо Петров” .

За тях беше представен театралния спектакъл на РДТ „Последният пастир”. Граничарите поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на затрупаните граничари и служители на „Редки метали” през 1971 г. Концерт за тях изнесе и ФА „Родопа”.

По време на демокрацията граничарите бяха забравени от всички управляващи, а те са отдали живота си за България. Няма бивши граничари, коментираха участниците в срещата. Те се прегръщаха и просълзяваха, защото с години не бяха се виждали. Беше отдадена почит и на тези граничари, които не са вече между живите. Идеята да се организира тази национална проява е дошла миналата година, когато е била поставена паметната плоча по пътя за с.Мугла, където са загинали граничари.

Вирни се горе