Кметът Николай Мелемов и началникът на РИО откриха първия регионален празник на „Ученето през целия живот”

 Кметът Николай Мелемов и началникът на РИО откриха първия регионален празник на „Ученето през целия живот”

Кметът на Община Смолян Николай Мелемов и началникът на Регионалния инспекторат по образованието-Смолян Иван Муцевски откриха днес първия областен Празник на ученето през целия живот,съобщиха от местната администрация.

Пред погледа на стотици родопчани обновеното площадно пространство в квартал Смолян за няколко часа се превърна в жизнерадостно и колоритно средище на атрактивни ателиета, представящи кулинарни умения, импровизирана художествена изложба, изработка на плетени коланчета и монотипии, актьорско майсторство, народни танци и хора, гайдарски практикум, работилница за сурвачки, мартеници и на изделия от плъст, управление на макет на електромобил, фризьорство и козметика, народни занаяти, генеалогия и родинознания, учебна работилница по електротехника, електроника и автотранспорт, японска техника и мънисто, демонстрации на бойни изкуства и умения за самоотбрана. Любопитно допълнение към пъстрата броеница от дейности бяха обучителният курс за търсене на информация в Регионална библиотека „Николай Вранчев”, изложбата и популярният спектакъл за любителите на астрономията в Планетариума.

Тази разнолика и многопосочна панорама от знания и практически умения, от професионално майсторство и талант за малки и големи бе демонстрирана блестящо от децата на Смолян, от техните учители, специалисти по извънучилищни дейности и представители на културни институции. Регионалният празник на ученето през целия живот в град Смолян е част от едногодишна инициатива, стартирала на 1 март 2012 година, с финансовата подкрепа на Европейската комисия. В партньорство с Фондация на бизнеса за образованието и вестник „Аз Буки” МОМН изгради национална мрежа за инициативи и информация за ефективно учене през целия живот.

В град Смолян проявата се осъществи по инициатива на РИО-Смолян, с любезното съдействие на Община Смолян и активното участите на учебни заведения, културни институции и граждански сдружения.

Вирни се горе