Николай Мелемов: Гражданското общество и управляващите трябва да се подкрепяме взаимно

Николай Мелемов: Гражданското общество и управляващите трябва да се подкрепяме взаимно

От „ДНЕС” подчертаха, че по някои от проблемите в община Смолян вече се работи, като подсигуряването на нови работни места по програма, плувния басейн, както и по градската инфраструктура,съобщи Виолета Филипова, пресцентър на община Смолян

Гражданско движение „ДНЕС” – Смолян постави наболелите проблеми на региона пред депутати и мести управници. Срещата се състоя в понеделник в една от залите на община Смолян. Повод за събирането бе проучване на движението за проблемите в града, общината и региона, разясни областният координатор на „ДНЕС” Ралица Данчева. Като най-наболели бяха изтъкнати безработицата, лошата инфраструктура, липсата на работещ басейн, липсата на места за забавление на младите хора, както и кино. Освен това в анкетата е имало още оплаквания за отказ за лечение в чужбина, жалби срещу стационарните антени на мобилните оператори, колективна жалба от Чепеларе към EVN и др.

На срещата присъстваха кметът на община Смолян Николай Мелемов, председателят на Общинския съвет Филип Топов, депутатите от смолянски избирателен район д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов от ГЕРБ, както и Димчо Михалевски от БСП, главният секретар на областната администрация Петя Пампорова, шефката на Дирекция „Социално подпомагане” в областта Сийка Иванова, Захаринка Славчева – председател на Съюза на инвалидите в Смолян, представители на други общини, както и граждани. От движението обаче подчертаха, че по някои от проблемите в община Смолян вече се работи, като подсигуряването на нови работни места по програма, плувния басейн, както и по градската инфраструктура.

„Аз благодаря за поканата, тъй като трябва гражданското общество и управляващите да се подкрепяме взаимно”, каза кметът на Смолян Николай Мелемов. Той подчерта, че една от основните цели, които си поставя общинското ръководство е да се привлекат нови инвеститори. „Поставили сме си задача да направим Смолян по-достъпен, пътят до него да е по-лесен, както и да имаме излаз до Гърция. По този начин ще привлечем повече инвеститори, а от там ще има повече работни места и ще се повишат доходите на хората”, каза Мелемов. Това е била и една от целите при намаляването на данъците – превръщането на Смолян в привлекателно място за инвестиции. „Опитваме се да създадем условия за младите хора. Отворени сме да работим по всички проблеми”, каза още кметът Николай Мелемов.

Депутатът Недялко Славов също подчерта, че се работи по много от проблемите и че доста от въпросите са поставяни и в техните приемни. Той препоръча на „ДНЕС” да излезе и с позиция по Закона за горите, който е важен за развитието на региони като смолянския. Колегата му Димчо Михалевски от БСП призова да се работи заедно за развитието на региона, като предложи да се приеме закон за планинските територии. Според него трябва да има по-голяма помощ от страна на държавата за подобни райони като нашия.

Депутатката д-р Даниела Дариткова взе отношение по въпросите, като наблегна на тези, които се отнасяха до здравеопазването. Според нея в момента се работи по новите структури на ТЕЛК и се прави всичко възможно да се улеснят хората, които наистина имат нужда от тях. „Уверявам ви, че имаме много добри специалисти и те преценяват дали някой има нужда от лечение в чужбина или не и няма никакъв субективизъм в техните решения и тези, които се нуждаят от лечение зад граница го получават”, категорична бе д-р Дариткова.

Най-голяма полемика предизвика въпросът с базовите станции на мобилните оператори. Има постъпили няколко жалби от граждани, които са подкрепени със стотици подписи, като бяха дадени конкретни примери. Някои от антените са монтирани буквално на метри от прозорците на хората и в ниските части на кварталите. Според жалбоподателите това оказва сериозно влияние върху здравето на хората в околността и на животните. Беше използван израза „скопяване”. По този проблем и тримата депутати се ангажираха да търсят начини за решаване. Имаше и оплаквания от банкови институции, които таксували за незаявена и неползвана услуга, като сумата е била сериозна.

За тези сигнали бе препоръчано да бъдат препратени към Комисията по финансов надзор. Беше чуто и предложение за по-ранно пенсиониране на младите майки, увеличаване на добавките на нуждаещите се и по този начин да се компенсира липсата на безплатно пътуване на инвалидите в областта. Председателят на Общинския съвет в Смолян Филип Топов увери всички присъстващи, че община Смолян е отворена за решаването на проблемите. „Там където гражданските движения са активни, се намират решения на проблемите”, каза още Топов.

Вирни се горе