Кметът на Турян записва всяка дума на съселяните си

Кметът на Турян записва всяка дума на съселяните си

“Като записвам всичко, което се е случило между мен като управник, и хората, считам, че съвестта ми ще е чиста, като напусна поста или си отида от този свят”, казва кметът на смолянското с. Турян Георги Пейков пред в."24 часа".

Той записва всичко от назначаването му преди 10 г. досега. Изписал е 16 тетрадки от кора до кора. “Писаното слово е важно. Като си съвременник, подценяваш дадени факти, а ще дойде време, когато ще са важни”, обяснява странния си навик Пейков.

В края на работния ден от 17 до 17,30 ч описва случилото се през деня. Кой за какво е дошъл в кметството, какво е свършено и какво не е. Имената на хората, които са го търсили за различни проблеми, са записани със зелен или червен цвят, с друг са и датите за по-лесна справка.

Записките му не са лични дневници, защото с тях се правят справки за забавени и затлачени проблеми и всеки може да види кога го е поставил и какво е свършено.

Идеята да описва всичко, му хрумнала още след като получил заповед за назначаването си на поста през 2003 г. Чичо му Иван Пейков е бил дълги години шеф на Централния държавен архив и Пейков с това си обяснява страстта към фактите.

Вирни се горе