Кметът на Момчиловци се отчете за една година от мандата си

Кметът на Момчиловци се отчете за една година от мандата си

Сийка Суркова има намерение да превърне селото в атрактивна дестинация за туризъм и инвестиции

Сийка Суркова, кмет на с. Момчиловци, вчера отчете едногодишната си работа пред жителите на селото. За изминалата година кметът отбеляза постигнатото в културния живот, развитие на туризма, инфраструктурата, сигурността и екологията на селото, като в дух на самокритичност не пропусна проблемите, които стоят за решаване. Като най-болен проблем Сийка Суркова изтъкна състоянието на инфраструктурата и вътрешната пътна мрежа. Тя отчете асфалтирането и започнатите ремонти на няколко улици. Суркова отбеляза изграждането и ремонтирането на 4 подпорни стени, маркировката на три пешеходни пътеки и обособени паркоместа, проект за фитнес на открито. Тя спомена, че активно се работи по подмяна на водопровода и проектиране на нова канализационна мрежа. Канализацията е дължина 18 км. и през последните 50г. е изграждана частично. Г-жа. Суркова смята, че трябва да се подходи интегрирано към водния цикъл на селото и да се изградят едновременно водопроводната и канализационна мрежа.

Кметът Суркова благодари на полицейските инспектори за доброто сътрудничество при опазване сигурността на жителите на Момчиловци и специално за съвместната акция за прибиране на излезлите от употреба автомобили от улиците на селото, като обяви, че следващата съвместна акция ще бъде освобождаване на тротоарите от дърва и строителни материали, така че да бъде осигурено добро снегопочистване. Кметът благодари също на жителите на Момчиловци за участието им във всички акциите за почистване на улиците и нерегламентирани сметища. Суркова отбеляза активния културен живот на Момчиловци с огранизираните от общината празници, които са привлекли много гости и туристи. По идея на Сийка Суркова народните носии се превърнаха в дрескод на Тодоровден и Йордановден. Кулминация на празничния календар на Момчиловци бе четиридневният фестивал на киселото мляко през септември, който е привлякъл стотици туристи. На 21 май Момчиловци получи сертификат за център за здравно-духовен туризъм, а сътрудничеството с китайски партньори ще го превърне в интересна дестинация за привличане на туристи от Китай, смята Суркова. Кметът съобщи, че ще стартират нови програми, които да привлекат китайските туристи за по-дългосрочно настаняване. Освен туризма с китайски партньори вече се обсъждат реални инвестиции в селото като изграждане на ферма с мандра и демонстрационен център.

Кметът Сийкса Суркова благодари на всички фирми и доброволци, кооперации, учебни заведения за сътрудничеството, оказано през годината, така че всички са работили заедно за съживяване на селото. Тя сподели оптимизма си за бъдещето на Момчиловци, тъй като се наблюдава раздвижване на пазара на имоти и завишен интерес от страна на инвеститори.

Вирни се горе