Кметът на Барутин алармира: "Барутин се топи!"

 Кметът на Барутин алармира: "Барутин се топи!"

Кметът на с.Барутин Красимир Мантов оповести стряскащи данни за демографското състояние на село Барутин, специално за “Вестник на община Доспат”. Данните са към момента.

“Никога в Барутин не са се раждали едва 6 деца за годината”, каза Мантов за родените деца през 2015-та и отчете че до момента за 2016 – та са проплакали само 2 бебета.

300 души от с.Барутин живеят постоянно в различни държави и градове, както следва:

в Испания 125 души, от които 37 деца;

в Англия 70 души;

в Гърция 21 души;

в Германия 17 души;

в Америка 17 души;

в Норвегия 4 души.

Отделно за постоянно близо 50 души са се заселили в Пловдив и София. Или това е точно 18% от населението на едно от най-красивите родопски села.

Моментната картина на населението обаче е много променлива посочи Мантов, защото много хора стягат куфарите за Англия, Гърция и другаде само за през лятото.

В чудо се е видял кмета и относно препитанието на хората. Картофопроизводството замря, каза още той и допълни, че е в процес на проучване да намери алтернатива на земеделието. Например може да се отглежда американска боровинка от храстовидния вид. “Имам контакти с няколко разсадника за посадъчен материал, ще ми се хората да може да се възползват и от различните програми”. Обеща, че когато има яснота за читателите на вестника ще сподели какво смята да прави в областта на земеделието, пише “Вестник на община Доспат”.

Вирни се горе