Клон на Асоциацията на професионалните готвачи ще бъде учреден в Смолян

Клон на Асоциацията на професионалните готвачи ще бъде учреден в Смолян

Клон на Българската Асоциация на професионалните готвачи ще бъде учреден в Смолян. Учредителната среща ще се проведе на 21 ноември от 14 часа в х-л „Снежанка” в курорта Пампорово. Над 50 местни готвачи са заявили готовност да се присъединят към сдружението на Асоциацията в Смолян и региона. Нейни представители тук са Лазар Дърмонев и Димитър Паскалев – професионални готвачи с над 18 години стаж.

Лазар и Димитър са се заели с нелеката задача да обединят своите колеги в едно представителство за Смолян към Българската Асоциация на професионалните готвачи, за да могат да се докоснат до голямата кулинария, да получават информацията от първа ръка, а не от интернет или от теливизионния екран, да обменят идеи за нови продукти и оригинални ястия, за начина на приготвяне и презентиране. „Искаме да популяризираме Сдружението в Смолян и областта, за да може нашите колеги – готвачи от региона да се запознаят с новите неща в кулинарията. Ние няма от къде да черпим знание, освен от телевизионния екран. Различно е, когато тук намясто дойде готвач със знанията, с уменията, с опита и покаже как се случват нещата”, каза Димитър Паскалев. „Ще организираме семинари, срещи, обучения, обмяна на опит, ще инициираме гостуване”, добави Лазар Дърмонев.

Освен това новоучредения клон ще има за цел и да защитава правата и интересите както на готвачите в региона, така и на бизнеса – на собствениците на хотели и ресторанти. Според двамата готвачи нивото на готварството и на бизнеса като цяло в региона е средно. „Искаме да мотивираме младите, защото това, което сега се наблюдава е, след като завършат образование със специалност готвач, те се преориентират в друга професия”, каза Лазар Дърмонев.

„За съжаление в региона все повече се усеща глад за квалифицирани готвачи, без опит и възможности, а заведения и ресторанти има много”, отбеляза Димитър Паскалев.

В подкрепа на учредителната среща утре са Брадърс комерс, вода Михалково и хотел Снежанка. На срещата ще присъства и представител на Българската асоциация на професионалните готвачи Светлозар Георгиев, който ще разясни целите и идеите на Сдружението на национално и на местно ниво, ще обясни на готвачите от Смолян и региона защо е важно да са обединени и да се подкрепят един друг.

Вирни се горе