Кино Арена и Радио 1 представят: 275 години руски балет с премиера Лебедево езеро REALD 3D

Кино Арена и Радио 1 представят:  275 години руски балет с премиера Лебедево езеро REALD 3D

На 4ти юли от 20:00 часа и на 6ти юли от 18:00 часа любителите на класическия руски балет ще се насладят на едно завладяващо представление на Лебедово езеро за първи път на RealD 3D. Кино Арена става домакин на балета на Мариинския театър, създател на едни от най-добрите световни танцьори, забележителна музика и сензационен балет. Тази година Радио 1, радиото което пуска класическите хитове на няколко десетилетия, навършва 10 години. Внушителното представление е част от музикалните събития, които съпътстват десетгодишнината на медията, а слушателите му ще станат част от тях през цялата 2013. Специалната постановка на Лебедово езеро в RealD 3D от сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург с Екатерина Кондурова в ролята на Одет/Одилия ще бъде излъчена в кино Арена Запад, София; кино Арена Младост, София; кино Арена Гранд Мол Варна; кино Арена Мол Велико Търново; кино Арена Парк Мол Стара Загора; кино Арена Централ Мол Плевен и кино Арена Смолян. По този начин водещата киноверига присъединява зрителите в България към световните празненства по повод 275 години Руски балет! Билети вече се продават на касите в кината на цена 15 лв.

Само 50 избрани киносалона в цял свят показват Лебедово езеро RealD 3D! Фантастичното представление е заснето на живо от Cameron Pace Group, компанията на Джеймс Камерън и Винс Пейс. Използвана е технологията, спечелила Оскар с филмите „Аватар“ и „Животът на Пи“. За филмирането на спектакъла се налага много от седалките в Мариинския театър да бъдат преместени, за да направят място за осем големи съоръжения за 3D камери: две на релси в крайните десен и ляв ъгъл, три – вградени в креслата, една – монтирана на специален кран, за да заснеме от високо движенията на таньорите от Мариинския балет. Друго съоръжение е поставено в оркестрината на арт директора на Мариинския театър, Валерий Гергиев, всепризнат диригент от световна класа. Рос МакГибън е режисьор на заснемането. Той е бивш танцьор от Кралския Балет, танцувал е с Нуреев, а през последните няколко години режисира живи балетни предавания за кината. Той познава тънкостите в балета и знае кога трябва да се покажат лицата на танцьорите и кога кадри на движението на краката.

Юрий Фатеев, заместник директор на Мариинския балет казва: "Ние изпълняваме Лебедово езеро, защото този балет е създаден в нашия град и нашия тетър. Това е много важно за нас. В днешно време всички трупи по света играят Лебедово езеро, но оригиналът е създаден за сцената на Мариинския театър от гении като Пьотър Илич Чайковски, Мариус Петипа и Лев Иванов.“

С кинопремиерата на Лебедово езеро RealD 3D – една магическа среща на най-добрите балетисти, заснети от най-добрите професионалисти в сферата, се отбелязва 275 годишнината на руския балет.

Вирни се горе