Катаджиите вече ще отнемат книжка на място

Катаджиите вече ще отнемат книжка на място

10 949 шофьори са останали без контролни точки за 2010 г. Много от тях не са си върнали книжките и трябва да го направят, защото ще им бъдат отнети принудително. Това ще стане след като започне работа новата онлайн информационна система в МВР, което се очаква да е скоро, съобщи началникът на “Административно-наказателна дейност” към Охранителна полиция Стойчо Костадинов, цитиран от в. “24 часа”.

“Хора, върнете си книжките”, призова Стойчо Костадинов.

С новата система всеки служител на МВР ще знае в реално време, независимо къде водачът е спрял на пътя, цялата информация – дали са изтекли точките му и какви други нарушения има, включително дали е платил “Гражданска отговорност”. Тогава пътният полицай ще може да прибере книжката на момента. Сега, ако един човек бъде спрян от КАТ в София, но е регистриран в Бургас, дежурният полицай трябва да се обади на бургаския си колега, който да направи справка.

От КАТ обаче не могат да кажат колко точно от шофьорите, загубили всички точки, не са с отнети книжки. До септември 2010 г. над 55 000 водачи са лишени от право да карат за общо 112 704 месеца, като причините са различни – не само загуба на точки. 580 618 шофьори пък са санкционирани за първите 9 месеца на миналата година за различни нарушения.

Вирни се горе