Къща изгоря в смолянското село Момчиловци и остави три семейства без покрив

Къща изгоря в смолянското село Момчиловци и остави три семейства без покрив

Поредна къща изгоря в смолянското село Момчиловци

Стотици жители на родопското село Момчиловци се включиха в гасенето на пожар, който остави три семейства без дом, съобщиха от кметството. Огънят е избухнал в нощта срещу неделя в триетажна къща, като два от етажите са спасени благодарение на помощта на доброволците от селото.

Пожарът е лумнал на третия етаж на къщата на фамилия Костадинови, предполага се, че огънят е тръгнал от запален комин. Камбанен звън известил жителите за пожара, след което за гасенето му се включили стотици доброволци.

Къщата е собственост на 83-годишен мъж, от селото. Причината за пожара е непочистен комин, уточниха от полицията. Унищожена е 130 кв.м. покривна конструкция, мебели, бяла и черна техника, домашно имущество, опушени стени, документи и други. Спасени са две къщи и около 50дка смесена гора. Произшествието е посетено и ликвидирано от два екипа на РСПБЗН – Смолян с два противопожарни автомобила и 10 служители. За ликвидиране на пожара е оказана помощ от двама служители на ЕВН, един служител на РУП – Смолян и десет човека местни жители на с. Момчиловци. При пристигане на мястото на пожара, екипите заварват горяща цялата покривна конструкция на къщата, съобщи говорителят на областната дирекция в Смолян.

Огнената стихия е унищожила покрива и третия етаж, а първите два етажа са необитаеми заради просмуканата вода от гасенето. Обитателите на къщата са настанени временно при роднини. „Поредният инцидент показа отново необходимостта да има противопожарна кола в Момчиловци’, коментира кметът Сийка Суркова. По думите й пожарникарски автомобил вече е предоставен за родопското село, но доставянето му на място се бави от Община Смолян заради тежки процедури около регистрирането на екип доброволци. „Момчиловци ще обяви още днес дарителска акция за събиране на средства за възстановяване на къщата на фамилия Костадинови“, уточняват от кметството.

На снимката е посочена и банковата сметка за дарения!

Вирни се горе