Капаните на дебитните карти

Капаните на дебитните карти

Разни хора- разни нужди, а оттам и различни дебитни карти. Общото при избора е, че всеки потребител се опитва да намери условия, свързани с минимални разходи, a банката-да го убеди, че именно тя ги предлага.

Статистиката на Борика за 2008 г. показва, че все още потребителите използват дебитните карти основно за директно теглене от банкомат- 70.148 млн. транзакции, и значително по-малко за транзакции чрез Интернет – 2.067 млн. броя, или плащане на сметки – 517 хил. броя.

Сумата, която “се е извъртяла” в тези транзакции, пък е над 10.8 млрд. лв. само от банкоматите на Борика за миналата година.

На фона на все по-голямата необходимост, в която се превръщат дебитните карти, взехме за сравнение основно картата Maestro, ползвана в България, като най-евтина алтернатива, предлагана на пазара, и най-често използваните услуги.

При избора на банка следва да се внимава както с “капани” като таксата за издаване и преиздаване, поддръжка, теглене и проверка, така и някои допълнителни условия като например цената за деблокиране и по-лошо- блокиране, ако случайно макар и еднократни в последствие могат да излязат доста скъпо.

Таксата за теглене традиционно варира между 10 и 20-30 ст. от банкоматите на банката, издала картата (като не зависи от теглената сума). Оферти са безплатно теглене предлагат ПИБ, Прокредитбанк, отскоро УниКредит, и др. В значително по-широки граници варира таксата за теглене от банкомат на друга банка- средно между 25 и 60 ст., но може да стига и до 90 ст. на едно теглене.

На пръв поглед незначителната сума е от съществена важност, особено ако предпочитате да плащате на ПОС-теминалите в магазините, а не да теглите големи суми в брой. Впрочем невинаги таксите за ползването на ПОС-терминали съвпадат на 100% с тези за теглене от банкомат на банката, като вариантите са твърде разнообразни и си заслужава да им обърнете специално внимание.

Например при ПИБ тегленето от банкомат (на банката) е безплатно, но плащането на сметка в магазин се таксува с 15 ст. За повечето банки, между които УниКредит, Райфайзен, ЦКБ, таксата е 20 ст. Всъщност за покупки в магазин или интернет ползването на Visa i MastreCard обикновено е по-практично (голяма част от банките не удържат такса).

Проблем е, че някои банки “гарнират” офертите си за Visa и MasterCard с големи такси теглене от банкомат (стигащи до 1 лв. за теглене от собствен банкомат и 4 лв. + 1.5% върху сумата от банкомат на друга банка).

Сравнително малко банки имат такси за издаване и преиздаване след изтичане на валидността на картата, но експресното издаване и преиздаване преди изтичане (в случай например, че си загубите картата) може да варира между 3 и 10 лв., горе-долу толкова ще ви струва и издаването на допълнителна карта. Такси могат да ви удържат и ако поискате да вземете новата си карта от клон, различен от този на издаването.

Промяната на лимита на теглене, който стандартно е 400 лв. на ден, както и на други данни, също се заплаща, а средната цена е около 5лв.

Един доста дразнещ разход е таксата поддръжка, събирана от част от банките- Еспресбанк, Булбанк, Алианц, Прокредит, Пощенска банка, като сумата може да варира между 50 ст. и няколко лева.

Доста неприятна такса, удържана от някои банки, е тази за блокиране и деблокиране на карти. Блокиране и преиздаване на карта в Уникредит струва 15 лв. Разблокиране на карта в Алфабанк се таксува с 3 лв., толкова ще ви вземат и в Пощенска банка.

Условията за получаването на месечно извлечение по искане на клиента и цената му също варира според условията на отделните банки. Различни са и тарифите за “неоснователни оплаквания”, например 20 лв. за ОББ,.

Разбира се издаването и поддръжката на дебитната карта е услуга като всяка друга и не може да очаквате банката да действа като добрия самарянин. Така че преди всичко се съобразете със собствените си нужди и навици, а на второ място- разгледайте внимателно допълнителните условия, които могат неприятно да ви изненадат в последствие.

И имайте предвид, че както при кредитите, така и при дебитните карти са възможни промени, така че от време на време проверявайте сайта на избраната от вас банка.

Вирни се горе