Кандидат-студентите сами плащат здравните си осигуровки през летните месеци

 Кандидат-студентите сами плащат здравните си осигуровки през летните месеци

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, напомнят от Национална агенция за приходите.

Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. За месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование, младежите трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка.

Причината за това е, че те не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет. В тези случаи завършилите своето средно образование трябва да подадат декларация образец 7: за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тъй като учениците се осигуряват от държавата до 30 юни, това означава, че ако имат задължението да заплащат сами здравните си осигуровки, то те трябва да подадат декларация образец 7 и да заплатят първата си месечна вноска от 22,40 лв. до 25 август.

За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Вноската може да бъде заплатена без такса, на място в офис за обслужване на НАП чрез наличните ПОС терминали.

Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на страницата на НАП чрез електронната услуга “Здравноосигурителен калкулатор”.

Вирни се горе