Кампания “ЗЕБРА”, посветена на пешеходната безопасност, провеждат РЗИ и ОД МВР – Смолян

Кампания “ЗЕБРА”, посветена на пешеходната безопасност, провеждат РЗИ и ОД МВР – Смолян

С решение на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението месец октомври бе обявен за Месец на пешеходната безопасност. Пешеходната аварийност в нашата страна, процентно отнесена към общия брой на жертвите от пътнотранспортните произшествия, е една от най-високите в Европейския съюз. Само за последните 3 месеца на 2011 година броят на убитите и ранени пешеходци е 644, от които загиналите са 47. В област Смолян през месеците октомври, ноември и декември на 2011 г. при 8 пътнотранспортни произшествия са ранени 8 пешеходци. А от началото на 2012 година до настоящия момент в Смолянска област при 16 ПТП са ранени 15 пешеходци и един е загинал, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция.

Проучване на РЗИ – Смолян, проведено сред второкласници и техните родители показа, че въпреки добрите си познания по темата 7,3% от анкетираните ученици са попадали в рискова ситуация и са пострадали при пътнотранспортно произшествие.

С цел повишаване знанията и мотивацията на децата и родителите за спазване на правилата за движение по пътищата и фокусиране вниманието върху опазването на най-уязвимите участници в пътното движение – пешеходците, РЗИ – Смолян и ОД МВР – Смолян организираха и провеждат кампания за пешеходна безопасност в гр. Смолян, с участието на ученици от 5 смолянски училища.

В рамките на кампанията, която носи името “ЗЕБРА” се провеждат следните мероприятия – обучени са 25 ученика от 6-7 клас от 5 училища в гр. Смолян – СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ “Проф. Д-р Асен Златаров”, ОУ “Стою Шишков”, ОУ “Иван Вазов” и ОУ “Юрий Гагарин”. С помощта на инспектор от “Пътна полиция”, учениците си припомниха и затвърдиха основните правила за безопасно движение на пешеходци и велосипедисти, наблегнато бе на правата и задълженията на пешеходците като участници в пътното движение.

Патрулиране на обучените ученици съвместно със служители на ОД МВР – Смолян всеки ден в седмицата 22 – 26 октомври на пет пешеходни пътеки в гр. Смолян, в близост до училищата. Всяко едно от обучените деца от изброените училища ще патрулира един ден – сутрин от 07.30 ч. до 07.50 ч. и следобед – от 16.00 ч. до 16.30 ч. с полицейски служител на пешеходната пътека в близост до училището, в което учи. Негова задача ще бъде да подпомага правилното и безопасно пресичане на учениците по пътя към училище, да коригира тези, които не спазват правилата за безопасност, включително и възрастните.

По време на кампанията децата ще раздават на пешеходците издадени от РЗИ – Смолян брошури с основните правила за пешеходна безопасност, подготвени с помощта на експерти от ОД МВР – Смолян. В следобедните часове целевата група ще бъдат водачите на автомобили, като на тях също ще се раздават брошури и в случаи на отнемане на предимство на пешеходци, ще се взема отношение от полицейския служител, а децата ще приканват водачите за повече толерантност към пешеходците.

Зеленото и червеното човече от пешеходния светофар също се включват в кампанията, за да привлекат вниманието на повече участници в движението – тяхната роля се изпълнява от две деца от клуб “Здрави и щастливи” при РЗИ – Смолян. Двете “човечета от светофара” ще се присъединяват към патрулиращите на пешеходните пътеки ученици и полицаи и ще им помагат при разясняването на пешеходците и на водачите на правилата за безопасно движение по пътищата, обясниха още организаторите.

РЗИ – Смолян ще предостави на училищата филми по безопасност на движението, които ще бъдат прожектирани в подходящо време на по-голям брой ученици.

Вирни се горе