Каква вода пием в Смолянска област, резултати за 2015 г. от РЗИ

Каква вода пием в Смолянска област, резултати за 2015 г. от РЗИ

РЗИ-Смолян извършва непрекъснат контрол за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели в 147 зони на водоснбдяване (84 зони, стопанисвани от „ВиК” ЕООД гр. Смолян, 33 зони – от общините и 30 – от други ведомства) и 20 местни водоизточници (обществени чешми).

През 2015 г. сътрудници на РЗИ-Смолян са извършили пробонабиране от 351 броя пунктове, при крайния консуматор. Пробите са анализирани в акредитирани лаборатории към РЗИ-Смолян, РЗИ-Пловдив и Столична-РЗИ по постоянен и периодичен мониторинг, съгласно изискванията на Наредба № 9 за качествата на водата, предназначена за питейно-битови цели.

По постоянен мониторинг за микробиологични и химични показатели са изследвани 248 проби, от тях неотговарящи на нормативните изисквания са 17 проби по показател колиформи.

При констатираните отклонения по микробиологични показатели са предприети незабавни мерки – издаване на предписание и уведомяване на стопанисващата организация за извършване на механично почистване на водоемите и непрекъснато обеззаразяване на питейната вода.

Задължително се извършва повторен лабораторен контрол на проби с микробиологични отклонения. Всички повторени проби през 2015 г. са стандартни.

По периодичен мониторинг за микробиологични и химични показатели са изследвани 37 проби. Показателите – трихалометани, пестицидни остатъци, органични съединения и тежки метали се анализират в лабораторията на РЗИ – Пловдив, а броматите в лабораторията на Столична-РЗИ. Всички са без отклонения.

По постоянен мониторинг за микробиологични и химични показатели са изследвани 26 проби, от тях няма неотговарящи на нормативните изисквания.

За 2015 година са издадени 11 предписания за хигиенни мероприятия за обеззаразяване на питейната вода и са съставени 2 актаза констатирани несъответствия в качеството на водата, предназначена за питейно – битови цели. Използваните биоцидни препарати на територията на Смолянска област за обеззаразяване на питейната вода са с разрешителни за пускане на пазара от МЗ.

През 2015 г. РЗИ-Смолян извърши насочен контрол за качеството на питейната водата, при обявеното бедствено положение през месец март в Областта, при провеждането на събор „Рожен” и по сигнали на граждани. Взетите 17 проби за изследване по микробиологични и химични показатели са стандартни.

Процентът на стандартност на изследваните проби питейни води през 2015 г. е 94.58 %, допълниха от здравната инспекция.

Вирни се горе