Как ще подаваме данъчни декларации през 2010 г.?

Как ще подаваме данъчни декларации през 2010 г.?

Подаването на данъчните декларации за доходи на физическите лица, както и през миналата година, се извършва в периода от началото на годината до 30 април в офисите на Националната агенция за приходите (НАП). Декларациите може да се подадат и по пощата, а образец за попълване да се изтегли чрез интернет. Самата декларация се състои от основна част и приложения, като приложенията се попълват (или не) в зависимост от вида доходи на лицата.

Изплащането на данъците се извършва в същия срок. Гражданите, които подадат декларации и платят съответните данъци до 10 февруари ще ползват, както и миналата година, 5% отстъпка от размера на данъка. Подалите декларации по интернет чрез електронен подпис ще имат отстъпка от 5% от размера на данъка до 30 април (ползва се само един вид отстъпка).

Плащането на данъците и осигурителните вноски се извършва по банков път, с пощенски запис за плащане към държавния бюджет или по интернет. При плащането на данък върху доходите на физическо лице в банкови гишета в офисите на НАП не се заплаща такса за банково обслужване.

Тази година, за разликата от миналата, в данъчните декларации ще се попълват и получени и (или) предоставени заеми от и на физически лица, когато техният общ размер надхвърля 10 хил. лв. и към 31 декември 2009 г. част от тях са непогасени.

Когато дадено физическо лице отговаря на условията за деклариране на заеми от други лица, то трябва да попълни и подаде данъчна декларация, дори да няма никакви други видове доходи за деклариране.

Данъчни облекчения могат да ползват физически лица с намалена с 50% и над 50% трудоспособност, като облекчението дава възможност да се намали годишната данъчна основа с до 7920 лв.

С 5% могат да намалят своята облагаема данъчна основа лица, направили дарения в полза на здравни и социални заведения, на бюджетни предприятия и др. Данъчната основа се намалява с 15% при дарения за културата, а с 50% – при дарения в полза на „Фонд за лечение на деца“. Общият размер на данъчното облекчение обаче не може да надвишава 65% от общата сума на годишната данъчна основа.

Вирни се горе