КАК ДА СТАНА МЛАД ДОБРОВОЛЕЦ

КАК ДА СТАНА МЛАД ДОБРОВОЛЕЦ

През Седмицата на пожарната и по повод професионалния празник на пожарникарите и спасителите – 14 септември, специално внимание и признателност отделяме на доброволците по пожарна безопасност – тези, с които рамо до рамо се борим със стихиите и спасяваме хора в беда. Доброволците са онези хора с големи и смели сърца, които водени от желанието да бъдат полезни, са редом с огнеборците и спасителите, изправени срещу пламъците и срещу стихиите. Те са тези, които също като пожарникарите и спасителите, загърбват страховете и опасенията си, само за да видят искрата благодарност в очите на хората. Доброволците са героите на днешния ден, смелите хора, готови на жертва, за да помагат и спасяват. Доброволците участват в гасенето на пожари, бедствия и извънредни ситуации, участват в операции по издирване и спасяване, извършват неотложни аварийно – възстановителни работи, оказват първа долекарска помощ на пострадали хора. Доброволецът е човек, който безрезервно помага на нуждаещите се. Доброволецът е наш партньор в спасяването и битките с огъня. Доброволчеството е мисия за която е необходимо не само желание, а огромно сърце, изпълнено със смелост и любов към другите.

Благодарим Ви, че Ви има !

КАК ДА СТАНА ДОБРОВОЛЕЦ

Ако Вие не сте служител на Министерството на вътрешните работи или военнослужещ от Министерството на отбраната и желаете доброволно да участвате в дейности, свързани със защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации, то може да станете доброволец.

Набиране на доброволци

Набирането на доброволци се осъществява от кмета на съответната община, след взето решение на общинския съвет, който определя числеността на доброволното формирование. След това стартира процедурата по набирането на кандидатите за доброволци, като за целта се прави обявление в средствата за масова информация и/или на информационните табла в общината. За повече информация може да се обърнете към общинската администрация по местоживеене.

Критерии

Доброволец може да е всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано.

Необходими документи:

1.Заявление до кмета на общината за членство в доброволното формирование;

2.Формуляр за кандидатстване по образец;

3.Медицинско удостоверение, доказващо, че лицето е клинично здраво;

4.Справка от психодиспансер, че лицето не се води на отчет;

5.Свидетелство за съдимост;

6.Копие от документ за придобито образование, специалност или правоспособност;

7 Декларация за съгласие за обработка на лични данни.

Последващи процедури

Етап 1:След приключване на срока за подаване на документите постъпилите заявления се разглеждат от комисия и се определят одобрените кандидати.

Етап 2:С всеки един от тях, кметът на общината сключва индивидуален договор.

Етап 3:Доброволците преминават първоначален основен курс на обучение.

Етап 4:Кметът издава индивидуална карта на доброволеца.

Етап 5:Кметът осигурява на доброволеца застраховка и облекло.

КАК ДА СТАНА МЛАД ДОБРОВОЛЕЦ

Ако сте на възраст от 16 до 18 години, били сте част от младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” или имате желание за развитие в областта на доброволните формирования за защита на населението, то може да станете млад доброволец.

Критерии

Лице, навършило 16 години и не навършило 18 години, може да бъде обучавано за доброволец, без да изпълнява конкретни задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Необходими документи:

  1. Заявление за обучение, подписано от заявителя и родителя/попечителя;

  2. Документ, удостоверяващ, че лицето е клинично здраво.

Вирни се горе