Как да подобрим финансите си?

Как да подобрим финансите си?

В условията на Световната финансова криза всеки гледа как да свие бюджета си и да избегне масовата психоза. Вместо да очакваш да останеш без пари обаче, ние те съветваме да прочетеш следните съвети, за да стабилизираш и дори подобриш финансите си. Не работи след работно време без допълнително заплащане Разбира се, няма как да го правиш сам, ако всички останали служители на фирмата са послушни пчелички. Научете се обаче да не работите извън работно време, ако не ви се плаща допълнително. Във всички западни страни съществува термина „over time” – това е времето, което работиш извън нормирането работно време, то се плаща двойно. Колкото по-рано се научим, че не бива да работим допълнително без пари, толкова по-бързо и работодателите ще започнат да го плащат.

Ограничи кафенетата и престоя по заведения Огромен процент от бюджета ти заминава по кафенета и заведения. Няма как, това е нашият начин на живот. За да спестиш финанси обаче, те съветваме да огарничиш прекараното време по заведения, ако е загубено и не правиш нищо полезно. Вместо това може да отидеш да потичаш или да свършиш друга полезна дейност, която не само може да ти спести пари, но и да ти докара още.

Вложи финансите си в банка Влоговете в банки са нещо, от което в България хората се плашат. Ако имаш някаква събарана сума обаче, ние категорично те съветваме да я вложиш в банка, защото само след година тя ще е с няколко процента по-висока, без ти да си си мръднал пръста.

Забрави за непрестанното черпене Ако си от прекалено щедрите хора, които дават мило и драго да черпят всеки път като излязат с познати, тогава ти казваме „стига“! Черпи само с повод и само хора, които уважаваш. Не си хаби финансите да впечатляваш хора, които не го заслужават.

Следи парите си, прави си разчет Някои хора просто забравят с колко финанси разполагат до момента, в който не го закъсат. За да си винаги в добра финансова кондиция, те съветваме още с вземането на заплатата да направиш финансов разчет на парите, с които разполагаш. Разпредели ги за финансовите ти нужди и винаги си отделяй сепстявания. Ако превишиш лимита си, вземай от тях.

Не затъвай в заеми Каквото и да се случва, пари на заем вземай само в краен случай. Започнеш ли да затъваш в заеми, всеки меец ще вървиш все по-назад и накрая ще се окажеш в жестока финансова дупка, дори омагьосан кръг, в който пари на заем ще вземаш, за за изплащаш друг заем и т.н.

Не се страхувай от работа Мързелът е равен на безпаричие. Ако си зле финансово и все подбираш работата, която да работиш, скоро няма да си добре с парите. Не се страхувай да пробваш, да работиш, да се уморяваш от работа. Колкото повече стаж имаш, толкова по-лесно и бързо ще си намираш нова работа и печеливша работа. И нека не се лъжем – на който му се работи, пари винаги ще има.

Вирни се горе