Как да направим Смолян още по-прочут ? В Българи и по света!

Как да направим Смолян още по-прочут ? В Българи и по света!

Написано от Вас

Аз съм си най-обикновен човек, понякога прост, понякога правещ големи тъпотии. Но вие сами си знаете, че макар и рядко и случайно, но и ние обикновените хора понякога също измисляме интересни неща. Например: В по-голямата си част семействата в Смолян и даже вече в селата ползват интернет. Всички към Виваком, а и част от абонатите и на другите интернет доставчици рутера им позволява предаване на WI-FI сигнал. При това съм забелязал, че примерно 1 от 6-8 човека не слагат даже парола. Понякога от незнание, но много по-често само защото са добри хора те с радост споделят част от трафика си и с околните. Още повече, че те нямат лимит и всъщност тази доброта финансово не им струва нищо. И тъй като тяхното РС или лаптопа най-често има и кабелна връзка, тази доброта даже не оказва никакво влияние на качеството и на личния им достъп до мрежата. По-голяма част от заведенията в града ни, също вече предоставят WI-FI сигнал на клиентите си. Почти всички с парола, за която трябва да попиташ сервитьорката, но има и с напълно свободен. Преди дни настройвайки рутера на един приятел, за да има в къщи интернет достъп до таблета си, за да не забрави паролата реших вместо обикновено име за Потребител да му сложа въпрос за името и презимето на дядо му „ImePrezimeNaDiadoTi“ А за парола съответно отговора с латински букви. Често срещан способ, но прилаган главно за възстановяване на забравени акаунти. Да ама приятеля ми не знаеше презимето на дядо си.

Помислих за друг въпрос и точно в този момент, като на по-прост човек ми хрумна, че с подобни въпроси от най-различни области на познанието може хората от града ни, да си помогнем един на друг да станем поне още малко по- умни, по-знаещи, по-мислещи, по-весели, а и отново да прочуем града ни не само в България, но и при късмет в света. Моя чичко „Google“ засега ми казва че ако това стане в Смолян, като град ще сме първите в света с подобна масова инициатива. Например собствениците на заведения и магазини могат на обикновен лист на видно място да напишат „WI-FI“ “Парола – Година на Съединието на България“ и посетителя съответно за да получи достъп до мрежата трябва да напише „1885“. Въпросите могат да бъдат трудни или елементарни, сериозни или комични, от най-различно естество – исторически, от географията, литературата, от химията и физиката, по-сложни или по-лесни математически задачи с отговор – паролата. Посетителите само заради желанието си да видят, какъв е въпроса днес в дадено заведение могат да влезнат и да му станат клиенти. Да речем с въпроса „Годината на раждане на Лили Иванова“ отговора може да варира от 1701год. и се стигне до 1995 год. И понеже само персонала ще знае отговора, то естествено само клиентите на заведението ще получат достъп до мрежата. Общинските и административните служби в града ни, също могат да се включат, като в почивните дни и извънработното време оставят работещ един рутер с въпрос в Потребителя например „SpasiteliaNaRodopite“ или „FamiliaNaPevicsataIzlelEDelio“ и съответно който набере като парола „Serafimov“ или „Balkanska“ ще получи интернет в устройството си. Хората и фирмите също безпроблемно могат да направят това в офиса или вкъщи. Колкото повече хора от града ни се включат, толкова по-добре. Може с въпрос на лист залепен на входната врата или прозорец, може и само с въпрос включен в потребителското име. Въобще възможни са хиляди предложения и всеки в града ни нека има свободата да предприема всякакви инициативи. Важното е да се получи. Смолянчани при настъпващите коледни и новогодишни празници нека всеки един от нас с малък жест на споделяне на интернет и интересен въпрос да помогне на хората около него да научат нещо ново, да си припомнят забравено, да се развеселят и засмеят, да се почустват различни и същевременно полезни. И преди всичко да сте живи и здрави!

Не се притеснявайте, че ако споделите интернет някой ще може да влезне в компютъра ви. Предупрежденията за това са мениджерски трик на компаниите доставящи интернет. Да не би комшиите от един вход да се обединят и да ползват само един абонамент. Е на места хората вече са го направили и никой досега не се е оплакал. Ако имаше и най-малката опасност никой по летища, гари, хотели и барове нямаше да ползва WI-FI.

Минчо Хаджиев

Вирни се горе