Известното с бунтовното си минало и история Левочево отбеляза традиционния си празник Илинден

Известното с бунтовното си минало и история  Левочево отбеляза традиционния си празник Илинден

Марин Захариев откри празника, а Ангел Хворев обяви конкурс за герб на селото

Известното с бунтовното си минало и история село Левочево отбеляза традиционния си празник Илинден и среща на родовете, които тази година са от набора, който чества 50 години. Зам.-кметът Марин Захариев откри събора. „Всяко лято по Илинден, всяка къща в селото е отворена ,за да посрещне всички с левочевски корен, познати и гости и да сподели празника. Традицията в Родопите е силна, защото сме запазили такива празници, показваме бита, културата и родовата памет, за да запазим онова, което Левски ни завеща – да бъдем заедно в трудните моменти и в празника, каза в приветствието си Захариев. Той пожела още душата и трапезата да бъдат пълни, защото левочевци са доказали, че са трудолюбиви и задружни и с блага дума се постига всичко.

Кметът на селото Ангел Хворев поздрави съборяните и каза, че Свети Илия е покровител на селото. Не напразно всяка година, на 20 юли, хората се връщат към корените си, засвидетелстват уважение към общото си начало, спомнят си с обич за детството, младостта и годините прекарани тук, разтъжват се с близки и познати. Хворев подчерта, че по традиция тазгодишните юбиляри от набор 1963 г. са дарили камина за столовата. Кметът обяви конкурс за герб на Левочево. Селото имало своята писана история, своите традиции, дори и свои анекдоти, но нямало селищен знак. Предложенията могат да се изпращат на адреса на кметството до Нова година. След това компетентно жури ще разгледа предложенията и ще класира най-добрите. Въз основа на тях ще се направи и левочевски герб, поясни Хворев. Той иска догодина афишите и поканите за събора Илинден да бъдат украсени с новия герб. Кметът пожела на съборяните да бъдат здрави, да се веселят и винаги да намират пътя към родния си дом,съобщи Виолета Филипова, пресцентър на община Смолян.

Областният управител инж.Димитър Кръстанов също приветства жителите и гостите на събора в Левочево.

На празника присъства и гл.специалист в дирекция „ Административно-информационно обслужване и ОМП” в община Смолян Ефрем Велинов.

Организаторите на празника благодариха на спонсорите, които са помогнали, за да стане факт събора. Това са: Горовладелската кооперация „Сакарка”, читалище „Развитие”, Църковното настоятелство при храм „Св.Св. Петър и Павел”, община Смолян, Счетоводна къща 99 и Омикс –ЕООД.

Вирни се горе