Изложба за Васил Левски от Национален музей „Васил Левски“ - Карлово гостува в Смолян

Изложба за Васил Левски от Национален музей „Васил Левски“ - Карлово гостува в Смолян

Гостуваща изложба “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“ ще бъде открита на 24 април от 16 часа в изложбената зала на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Проявата се посвещава на 140-годишнината от гибелта на Васил Левски и годишнината от Априлското въстание и се организира от РИМ – Смолян и Общинския комитет „Васил Левски“ в Смолян.

Ще бъде представена книгата на проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“ от самия автор.

Фотодокументалната изложба на Националния музей “Васил Левски” в Карлово „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” представя живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 година и фаталния завършек на един живот, отдаден в името на Отечеството и неговата свобода. В един ограничен обем тя успява да обхване всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Включва всички седем оригинални снимки на Васил Левски, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на ВРО и на ръководители на българското националноосвободително движение като Георги Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство, монументални паметници, посветени на Апостола.

С превод на английски и френски език изложбата е представяна вече в Европейския парламент в Брюксел, в Българския културен институт в Париж и посолството ни в Лондон.

Васил Левски остава в историческата памет на българите като една от най-безспорните личности на националната история, като пръв политик и организатор на българската освободителна революция против османското господство. Вратите на изложбени зали, галерии, библиотеки и литературни салони трябва да бъдат отворени за Апостола постоянно. За Апостола е нужно да се говори и то в най-сериозен аспект, свързан с идейното му завещание и революционната му дейност, винаги, когато изследователи и автори имат какво важно и ново да кажат.

Вирни се горе