Издадоха книга за съратника на Петко войвода свещеник Атанас Келпетков

Издадоха книга за съратника на Петко войвода свещеник Атанас Келпетков

Издадоха книга за съратника на Петко войвода свещеник Атанас Келпетков, революционен, просветен и духовен деятел от Устово

Излезе от печат дългоочакваната книга „Свещеник Атанас Келпетков-революционен, просветен и духовен деятел”, съратник на Петко войвода, с автор известния историк, архивист и общественик Андрей Печилков. Рецензент на биографичната монография е проф. д-р Иван Филчев от Тракийския научен институт,съобщи Златка Петрова от РИМ -Смолян.

Книгата е резултат на продължителна събирателска и изследователска дейност във фондовете на Българската Екзархия и Одринската митрополия в ЦДИА-София, ДА-Пловдив, ДА-Смолян и БИА при НБКМ-София. Съдържа 24 глави и проследява революционната, просветителска и духовна дейност на Атанас Келпетков. За първи път се публикуват нови документи и снимки, разкриващи го в цялост като благородна, изключително честна, нравствена и хуманна личност. Човек на духа и отговорността пред семейство, род и родина. На базата на проучения документален изворов материал тази биографична монография е един голям поклон към съратника на Петко войвода, просветния деятел и духовния водач, културния деец и общественика-патриот свещеник Атанас Келпетков.

Изданието бе подпомогнато финансово от внука на свещеник Келпетков – Атанас Попатанасов и неговия род от Смолян, квартал Устово. Отпечатването е дар на печатница „ЗЕА Принт” ЕООД-Смолян с управител Сашо Гаджалов. Предстои в най-скоро време нейното представяне в НЧ ”Кирил Маджаров”-Устово, съвместно с РИМ ”Стою Шишков” – Смолян и Среднородопско родово-краеведческо дружество ”Бащино огнище” – Смолян.

Вирни се горе