Италианци, гърци и българи най-мързеливи в ЕС

Италианци, гърци и българи най-мързеливи в ЕС

Италианците са най-мързеливи в Европа, но достойни съперници са им българите и гърците. Това съобщава италианската агенция АНСА, като се позовава на резултатите от допитването на Евробарометър, цитирано от БТА. Анкетата е извършена сред 26 000 души от 27 европейски страни.

Италианците, българите и гърците отделят най-малко време за спорт или друга физическа активност. Само 3 процента от жителите на тези южни страни, членки на ЕС признават, че спортуват редовно.

На другия полюс на допитването са жителите на няколко северни европейски страни. Седемдесет и два процента от финландците и шведите редовно или почти редовно се занимават със спорт. Следват ги датчаните (64 на сто), ирландците (58%), холандците – 56%, и словенците (51 на сто).

В началото на май синдикалистът Димитър Манолов от КТ “Подкрепа” пък обяви, че българите са по-малко мързеливи от гърците, почти колкото италианците и доста по-мързеливи от германците. Умерено мързеливи сме, заключи той без да уточни на какво почива констатацията му.

Някои са мързеливи, други не, каза пък икономистът Георги Ангелов от Института за пазарна икономика. Проблемът е, че правителствата, не само това в България, не успяват да направят необходимите реформи и не могат да вдигнат стандарта ни на живот, обясни той. Според него, интересен е фактът как така един българин е мързелив в родината, а като излезе извън граница става работен.

Българите са едновременно и мързеливи, и трудолюбиви. Те са красиви, умни, хитри, завистливи и бедни, стана ясно пък от изследване на “Отворено общество” през 2009 г.

Вирни се горе