История на семейство имигранти, интегрирани в Смолян

 История на семейство имигранти, интегрирани в Смолян

Другото лице на бежанците у нас

Семейство от Ирак започна нов живот у нас – в Смолян, и то благодарение на местната фирма “Арексим Инженеринг”, която предложи на хората работа, дом и детска градина на 6-годишното им дете Зайнеб. Причината е, че жената се оказва инженер специалист, каквито рядко се намират у нас.

Багдад 2012. Мъжът на Нидал е заплашен с убийство, ако не предаде важна информация. Така започва пътят на Нидал и съпруга ѝ Зардашт. Продължава с каналджии, бежански лагери, глад, мръсотия, за да стигнат до София, където пък се сблъскват с хората, които имат предразсъдъци към тях, съобщава Нова ТВ.

На 300 километра от София обаче търсят човек точно като Нидал, а именно специалист. Става въпрос за предприятие, което произвежда компоненти за големи компании в Европа, сред които и автомобилни. Тъй като в Смолян и региона няма кадри, фирмата се обръща към Агенцията за бежанците.

Нидал е инженер по професия и в Багдад е работила в компания за поддържане на коли. От три месеца тя е един от дизайнерите на компанията у нас. Споделя, че харесва работата си. Заедно с Нидал назначават и съпругът ѝ. За цялото това време тя е научила български. Казват, че последните три месеца в Смолян са най-спокойните им от години.

Натъжават ги само новините от родината и случващото се в Европа. Не им излиза едно от главата – че можеше да са на тяхното място. Въпреки това искат да се върнат в родината си, защото им липсват близките им.

Но сега семейството им е в Смолян, казват, че вече имат втори дом. С гледката към Родопите, с хората, които поздравяват първи и не се ядосват на забрадката ѝ. И мястото, което ги чака всеки ден точно в 8.00 ч.

Вирни се горе