Историческият музей представя изложба „Родопите през погледа на две изкуства”

Историческият музей представя изложба „Родопите през погледа на две изкуства”

На 19 септември 2014 г. от 17.00 часа в изложбените зали на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян, се открива временната изложба „Родопите през погледа на две изкуства”, реализирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата по проект за подпомагане мобилност на музейни изложби, съобщиха от музея.

Поредната изложба на РИМ-Смолян разкрива пред посетителя един неочакван и непоказван досега визуален разказ за легенди, предания и истории от Родопите. Водещи в показа са творби на големи български майстори на графичните техники, творчески провокирани от легендата за Орфей и преданията за Момчил юнак, от нерадостната историческа съдба на родопското население преди шест века. Художниците Зафир Йончев, преподавател в НХА-София и проф. Никола Хаджитанев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ са известни с пристрастията си към историческите и фолклорните теми, с детайлния рисунък.

В изложбата успешно си кореспондират експонираните успоредно с ценните графики образци на праисторическото и средновековно изкуство, както и на традиционните техники, приложени в родопски костюми, тъкани и предмети от бита. Графичните решения на образа на безстрашния воин Момчил юнак, самостоятелен владетел на Родопите 1343-1345 г., и неговите битки, представени от Зафир Йончев, са експонирани едновременно оръжие и други находки от последните археологически проучвания на Момчилова крепост, показвани за първи път.

С изложбата „Родопите през погледа на две изкуства” стартира програмата на Община Смолян и на музея по повод Европейските дни на наследството’2014.

Изложбата може да бъде посетена до 15 октомври, след което ще гостува в други родопски градове, допълниха от РИМ.

Вирни се горе