инж.Веселин Найденов стана „Лесовъд на годината за област Смолян”

 инж.Веселин Найденов стана „Лесовъд на годината за област Смолян”

По повод отбелязването на Седмицата на гората, заместник-областният управител Андриян Петров поздрави, от свое име и от името на областния управител, директорът на ЮЦДП-Смолян – инж.Ботьо Арабаджиев, директорът на РДГ-Смолян – инж.Венцислав Фурлански, всички лесовъди, работници и служители в горския сектор, както и всички ангажирани със съхранението на българската гора.

„Вече повече от девет десетилетия хиляди българи работят с достойнство и обич за съхранението и развитието на гората. Нека тази любов да намери и други свои измерения, които да включват и грижата за нейното бъдеще, защото гората не е само извор на преклонение и блага. В днешно време климатичните предизвикателства, глобализацията и развитието на комуникационните и информационните технологии променят с бързи темпове живота на хората. Демографските, икономическите, технологичните и институционалните промени преобразяват значително и горския сектор, структурата на търсене на продуктите и услугите от него. Горският сектор е пряко свързан с останалите отрасли в българската икономика и особено за района на Родопите има основна икономическа, социална и екологична значимост.”, каза Петров, като отбеляза, че значението на българската гора отдавна е излязло от националната рамка и се възприема със своята европейска и световна значимост.

Инж.Ботьо Арабаджиев връчи приза „Лесовъд на годината за област Смолян” на инж.Веселин Найденов – лесничей от ДГС-Златоград, за изключителни заслуги на национално ниво, положил огромни усилия през изминалата година за опазването на българската гора. Като негов подгласник за лесовъд на годината беше отличен инж.Неделчо Недев – зам.-директор на ДГС-Славейно.

Инж.Венцислав Фурлански връчи приз за „Най-добър служител по контрола на дейностите по опазване в горските територии” на Анастас Парев – главен специалист „Горски инспектор”.

Тази година Седмицата на гората е под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа”. Това е част от мисията децата да бъдат запознати с важността на гората за екологичния баланс на планетата, за чистотата на въздуха, водата, да бъдат възпитавани в дух на обич, грижа и ангажираност към опазването и обновяването на горските фондове. Във връзка с това през изминалия месец ЮЦДП-Смолян проведе конкурс за детска рисунка „Гората на България – част от европейското природно наследство”. Днес бяха наградени победителите и поощрени всички деца, взели участие в конкурса.

По традиция и тази година от ЮЦДП-Смолян предоставиха възможност на всички желаещи граждани да засадят дърво, като раздадоха безплатно фиданки от бял и черен бор, смърч и липа.

Вирни се горе