Институциите в Смолян обсъдиха създаването на механизъм за съвместна работа по обхващане и задържане в образователната система

Институциите в Смолян обсъдиха създаването на механизъм за съвместна работа по обхващане и задържане в образователната система

Заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи заседание, на което се обсъди Решение 373 от 05 юли 2017година на Правителството за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Участваха Мария Семерджиева от МОН, Никола Запрянов – началник на РУО-Смолян, старши комисар Николай Димов – директор на РД МВР-Смолян, директорите на Районните управления на МВР от региона, кметове и представители на общини, директори и представители на училища и детски градини в региона, представители на свързани институции и ведомства.

Този механизъм цели да се подобри междуинституционалното взаимодействие и да се определят функциите и задълженията на всички отговорни страни. Създаването му е необходимост, защото по официални статистически данни на НСИ, през учебната 2015/2016 година 21170 ученици са напуснали образователната система. Основните причини за това негативно явление са свързани, както със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, фактори на местоживеенето и жилищната среда, етнокултурни фактори, така и с проблеми в образователната система.

Комплексните мерки и добрата координация между институциите от няколко различни сектора на всяко ниво на управление – национално, регионално, местно и училищно, са крайно необходими. Тези мерки са заложени в механизма и включват създаване на екипи за съвместна работа на институциите за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Затова ще бъдат създадени правила за обмен на информация между институциите за децата и учениците, които не са обхванати в образователната система, които са в риск от преждевременно отпадане или не могат да бъдат открити на постоянния им или настоящия им адрес. Ако за дадено семейство не е ценност детето да ходи на училище, приоритет трябва да е общественият интерес. По тази причина може да се използват санкции, където законът позволява, като е необходимо да се мине и през мотивация и подкрепящи мерки детето да бъде задържано в клас.

Петров запозна участниците в заседанието със сроковете за изпълнение на определените дейности на екипите за обхват, фиксирани в Решението на МС. Той наблегна върху важността на въпроса и призова институциите да бъдат отговорни. Заместник-областният управител подчерта, че е необходимо всички да се обединят, защото ако не бъдат решени проблемите в образованието, културата и здравеопазването, няма как да бъдат спрени негативните демографски тенденции, свързани с обезлюдяването на региона, а и на България, като цяло. Не случайно тези сфери са приоритетни за Правителството.

Вирни се горе