Институциите ще съблюдават спазването на изискванията за транспортиране на животни

Институциите ще съблюдават спазването на изискванията за транспортиране на животни

На основание заповед на Минисерството на земеделието, храните и горите, заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. Основната разисквана тема беше свързана с изискванията към регламентирани пазари за животни: хуманно отношение към животните на пазарите; организация на проверки на всички регламентирани и нерегламентирани пазари съвместно с общините и представители на МВР.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян д-р Сава Бозуков уточни, че на територията на област Смолян няма както регистрирани пазари за животни, така и нерегламентирани. Затова усилията ще бъдат насочени към спазване на изискванията за транспортиране на животни, което ще се извършва съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция „Гранична полиция“ и общините.

Д-р Бозуков информира участниците в заседанието за регистрираните нарушения във тази връзка и наложените санкции през 2016-та година и изминалите месеци на 2017-та. Изказа специални благодарности към служителите на Гранична полиция и МВР в региона, без чието съдействие тези нарушения нямаше как да бъдат установени.

Заместник-областният управител Андриян Петров изостри вниманието на аудиторията към осигуряване безопасността на храните по време на съборите и панаирите, които се провеждат на територията на област Смолян. Той насочи вниманието към недопускането по време на такива мероприятия да бъдат предлагани за консумация животински продукти с неизяснен произход, които могат да навредят на човешкото здраве или да пренесат зарази от други региони.

Друга важна тема във връзка с наближаващия старт на новата учебна година, която засегна Петров, беше свързана с осигуряване безопасността на храните в столовете и търговските обекти на територията на училищата и детските градини.

Д-р Бозуков увери, че храната за учениците се проверява през цялата учебна година. Относно храните в търговската мрежа, той призова при установяване на нередности от страна на гражданите да бъдат подавани сигнали до Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян, защото инспекциите и проверките са периодични и не е възможно да наложат ежедневен контрол на всички обекти в региона.

Вирни се горе