Институциите координираха действията си за работа при зимни условия

Институциите координираха действията си за работа при зимни условия

Заместник-областните управители Андриян Петров и Владимир Гърбелов проведоха заседание с имащите отношение институции към подготовката за работа при зимни условия за предстоящия зимен сезон 2017 г. – 2018 г., съгласно Заповед на Министър-председателя на Република България.

Целта на срещата е да бъдат предприети превантивни мерки за осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите за населението.

Кметовете и представителите от общините и държавните институции в региона докладваха за създадената организация по планирането на защитата при бедствия и готовността на щабовете на общинско ниво за действия при усложнена зимна обстановка. Обсъдиха се темите, свързани със наличността на сключени договори с изпълнители и тяхната готовност за изпълнение на договорените задължения за зимно поддържане на пътищата от републиканската и общинската пътни мрежи. Готовността за извличане на закъсали тежки товарни автомобили. Недопускане дублиране на техниката. Коментираха се въпроси, свързани с осигуреното финансиране на мероприятията по подготовката за зимата, както и заделените финансови средства за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи по общини и ведомства, както и с планирани мероприятия на териториалните структури на министерствата и ведомствата за работа при усложнена зимна обстановка.

Координирани бяха действията между териториалните органи на Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР и ИА „Автомобилна администрация” за ограничаване и спиране на автомобилния трафик в отделни участъци от пътната инфраструктура при усложняване на зимната обстановка.

Институциите споделиха своите притеснения. Основният проблем за общините е, че няма желаещи снегопочистващи фирми за някои по-трудни участъци от общинската пътна мрежа. От ОПУ-Смолян уведомиха, че имат готовност, и напомниха на представителите от фирмата, отговаряща за снегопочистване на републиканската пътна мрежа в региона, да подсигурят необходимите материали за пътна безопасност при зимни условия.

Директорът на РД ПБЗН-Смолян комисар Симеон Цървуланов предупреди снегопочистващите фирми да подсигурят необходимия инструментариум в автомобилната си техника, за да не се налага пожарни коли да изминават десетки километри за разрязване и отстраняване на паднали дървета по пътя.

Заместник-областният управител Андриян Петров, който ръководи срещата, призова участниците в заседанието да предоставят информацията и материали от докладите по обсъжданите въпроси на вниманието на областна управа. „Полезно е в следващите месеци да поддържаме добри контакти, независимо дали имаме извънредни ситуации или не, да работим единно, за да можем да бъдем в полза на обществото и да изпълняваме задачите си. Важно е да използваме наличните ни средства по възможно най-ефективния начин, за да подсигурим спокойно и безаварийно протичане на предстоящия зимен сезон.”, след което Петров закри заседанието.

Вирни се горе