Инспекцията по труда разпореди спиране на добива в "Горубсо-Мадан"

Инспекцията по труда разпореди спиране на добива в "Горубсо-Мадан"

Главна инспекция по труда затваря мините в Мадан докато в тях бъдат осигурени безопасни условия за труд. Това стана ясно след срещата на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов с протестиращите миньори и ръководството на „Горубсо”. Министър Младенов пристигна спешно в Мадан по разпореждане на премиера Бойко Борисов заради проблемите в рудодобивното дружество и продължаващата четвърти ден ефективна стачка. Пред протестиращите миньори министър Тотю Младенов обяви, че застава зад искането им за отнемане на концесията за рудодобив от собственика на „Горубсо-Мадан”.

Той беше категоричен, че дружеството трябва незабавно да започне изплащане на дължимите заплати и осигуровки. Той изчисли: Седем милиона и половина са задълженията за осигуровки от май 2009-та година до сега, само на “Горубсо-Мадан” Милион и двеста хиляди лева са неплатени от май 2009-та за данък общ доход и над един милион лева са дължими за заплати. Министър Младенов каза още, че в рамките само на една година на „Горубсо-Мадан” са съставени 16 акта за различни нарушения на трудовото законодателство за над 32 000 лв. По думите му собственикът многократно е бил предупреждаван и от Министерство на икономиката, че ако продължава да не си изпълнява концесионния договор, той ще бъде отнет. "Една година мина, нещата не само че не се подобряват, те се влошават.

И ще настоявам пред министъра на икономиката, който в петък също ще бъде тук, този концесионен договор да се прекрати. Работниците и служителите не са заложници на този собственик. От къде на къде?", заяви министърът. По време на срещата с изпълнителния директор на „Горубсо-Мадан” Съби Кичуков наяве са излезли и други нередности. Затова се е стигнало до крайното решение за спиране на добива в мините. "Тук няма елементарни неща, които да гарантират безопасността на хората. Самоспасителите се оказа, че изтича срока им на годност. Няма лампи за миньорите, които влизат вътре.

Тока е спрян в момента, има опасност за хората. Спира се, това решиха колегите от Инспекцията по труда, спира се добивното производство без аварийните дейности. Тук остават от Инспекцията по труда да съставят актове. И когато от дружеството докажат, че има пълна гаранция за безопасността и здравето на хората в предприятието, тогава ще работят", възмутено заяви министър Младенов след срещата. Миньорите в Мадан пък обявиха, че протестите им на площада продължават до окончателно решаване на проблемите в „Горубсо”.

Вирни се горе