Инспектори от НАП: Всяка втора проверка на събора в Рожен констатира нарушение

Инспектори от НАП: Всяка втора проверка на събора в Рожен констатира нарушение

15 екипа инспектори по приходите от НАП проследиха провеждането на Националния събор Рожен’2016 в дните от 15-ти до 17-ти юли. Задачата на данъчните бе да осъществят ефективен данъчно-осигурителен контрол и да следят за нередности: липса на фискални устройства и не издаване на касови бележки.

Екипите, които бяха със смесено участие на офисите на НАП в Пловдив и Смолян, осъществиха най-напред превенция сред присъстващите търговци като ги информираха за техните данъчни и осигурителни задължения, и предупредиха за последствията при нарушаване на законовите разпоредби, съобщи пресаташето на приходната агенция в Смолян Недялка Чавдарова. Патрулните действия бяха извършени с униформено облекло с логото на НАП.

53-ма търговци бяха проверени в рамките на събора, като всяка втора проверка на НАП завършваше с открито нарушение. 25 са установените нередности, основно не издаване на касови бележки и разлики в касовите наличности. На нарушителите ще бъдат съставени актове и ще бъдат наложени глоби. От офиса на НАП в Смолян напомнят, че санкцията за юридическите лица и едноличните търговци, които не издават касови бележки стига до 10 000 лева.

След анализ на събраните в хода на проверките документи и доказателства, при необходимост ще бъдат предприети и последващи контролни действия спрямо търговците, а именно ревизии.

Вирни се горе