Инициативата „Чети с мен” събра деца на празнично четене в смолянската библиотека

Инициативата „Чети с мен” събра деца на празнично четене в смолянската библиотека

С интересни гости се срещнаха участниците в празника на книгата „Чети с мен”, организиран от Регионална библиотека „Николай Вранчев” в Смолян на 28 септември като част от националната кампания на Министерството на културата. Инициативата обедини много организации в страната, чиято дейност е насочена към подкрепа на духовността и образоваността на българската нация, съобщиха от библиотеката.

В неделния ден на откритото пространство пред смолянската библиотека се събраха деца, родители и учители за общуване с хубавата книга. Встъпителни думи за необходимостта от четене от ранна детска възраст като предпоставка за развитието на образовани и пълноценни личности направи завеждащата Детския отдел Емилия Коджебашева. За своята проява библиотеката в Смолян намери съмишленици сред педагозите от VІ ОУ „Иван Вазов” и VІІ СОУ „Отец Паисий”, за които насърчаването на четенето сред подрастващите е обща цел. Децата от ІV В клас на VІ ОУ „Иван Вазов” със своята преподавателка Татяна Раева бяха приготвили приятна изненада за публиката. Те дефилираха в костюми на приказни герои като Хитър Петър, мързеливата невяста, Пипи, Дългото чорапче, Капитан Кук, ловец, вещицата от „Хензел и Гретел”, а задачата на зрителите беше да отгатнат в чия роля са се преобразили. Четвъртокласниците са членове на Клуб „Приятели на Детския отдел” и често се включват в библиотечните инициативи. Както те, така и ученици от ІІІ, ІV и VІ клас на VІІ СОУ „Отец Паисий” прочетоха много стихотворения и откъси от любими книги.

Аудиторията чу откъси и от смолянската авторка на детски книги Нели Маргаритова от самата нея и от деца-четци. Бяха представени последните й две книги с увлекателни приказни повествования „Весела Коледа, Рада!” и „Славни слънчогледови случки”. Нейна помощничка бе малката й дъщеричка Йоана, която показваше на любопитните илюстрациите от книжките. Нели Маргаритова разказа как се раждат приказките и отговори на зададените й въпроси, свързани с литературното творчество. Авторката има четири издания със съвременни градски приказки. През 2012 година търновското издателство „Слово” пуска първите й две книжки за деца „Здравей, Рада!” и „Лека нощ, Рада!”, с които се поставя началото на поредицата „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин” №13”.

Интересно общуване с детската аудитория провокира и друг смолянски автор Тодор Капитанов. В скоро време ще излезе от печат негова книга с хумористични миниатюри. Но за детската аудитория той бе избрал да задава гатанки от Асен Босев. Децата бързо ги отгатваха, отговаряйки често в хор и с удоволствие получаваха шоколадчета като награда за своята съобразителност и досетливост.

Художникът-илюстратор Ренета Георгиева сподели за своята работа, която прави книжките пъстри и още по-привлекателни за малките читатели. Тя прочете откъс от приказки на Ран Босилек и изрази своето отношение защо е нужно и важно да се чете и да се обичат книгите. Гостите бяха единодушни, че интересът към хубавата, стойностна книга и четенето започва от семейството, а след това се доразвива от училището и другите институции като библиотеките.

Пред библиотеката и на амфитеатъра в Културния комплекс бяха оформени различните детски кътове за занимания на открито. От изнесената читалня можеха да се вземат различни интересни книжки и луксозни илюстровани издания. В работилницата за илюстрации специалният гост художникът-скулптор Васил Василев въведе желаещите дечица в изкуството на илюстрацията. Особено оживено бе в съседната работилница за маски – там децата чрез похватите на бодиарта можеха да си изрисуват интересни фигури и муцунки на лицата си.

Всички малки четци бяха поощрени с читателски дневници, книжки от Нели Маргаритова и други автори за своето представяне в инициативата „Чети с мен”. Училищните библиотеки на VI ОУ „Иван Вазов” и VII СОУ „Отец Паисий” и участващите класове получиха като подарък последните две книги на Нели Маргаритова, която раздаде автографи.

В кутия за лично творчество всяко дете можеше да пусне свое съчинение. Тези, които участваха в празника „Чети с мен” със сигурност отнесоха със себе си хубави преживявания. А тези от младите читатели на библиотеката, които го пропуснаха, могат да се изявят като донесат в Детския отдел или изпратят по електронна поща сътворено от тях разказче, есе, приказка, стихотворение. Детските творби ще бъдат публикувани в електронния бюлетин на библиотеката.

Още снимки от събитието – в Обектива!

Вирни се горе