Информация за старта на данъчно-осигурителна кампания 2011

Информация за старта на данъчно-осигурителна кампания 2011

Тази година срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица е до 2 май, тъй като 30 април се пада в събота, а както знаете според правилото сроковете изтичат в присъствени дни.

До 2 май трябва да се плати и данъкът, който е деклариран за довнасяне.

5% отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които декларират с електронен подпис могат да се възползват от отстъпката до 2 май. Ползва се само едната отстъпка.;

Относно декларациите за облагане с корпоративни данъци. Както и декларацията за облагане на доходите, корпоративния формуляр също се състои от основна част и приложения. Срокът за деклариране е 31 март 2010 г. както и досега. Данъкът се заплаща в същия срок. 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис.

Плащане на данъци и осигурителни вноски. Заплащането на данъците и осигурителните вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет. Заплащането на данък върху доходите от физическо лице на банково гише в офис на НАП е безплатно.

Отново напомняме на нашите клиенти да не изчакват крайния срок, както и да използват алтернативните начини за подаване на декларации – чрез пощата с обратна разписка, на място срещу входящ номер в над 400 станции на „Български пощи” в цялата страна, както и чрез интернет, подписани с електронен подпис.

От НАП напомнят, че от 1 януари 2010 г. доходите от дейността на физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, се облагат по общия ред, като са предвидени 60% нормативно признати разходи. Досега доходите на земеделските и тютюнопроизводителите се декларираха, но бяха необлагаеми.

Друга новост тази година – за първи път през тази година фирмите и самоосигуряващите се лица, които ползват помещения под наем, ще са задължени да внасят авансовия данък върху доходите на своите хазяи. Досега задължението беше на физическите лица – наемодатели. Сега с промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които влязоха в сила през тази година, фирмите ще имат задължението да внасят авансово 10% от размера на наема, които заплащат на своите хазяи. Размерът на дължимия авансов данък се определя, като наемът се намали с 10% нормативно признати разходи и разликата се умножи по данъчна ставка от 10 на сто.

Тази година НАП ще изисва само два документа, за да се ползва данъчното облекчение за млади семейства. Според новите изисквания към данъчната декларация ще се прилага само един документ, издаден от банката кредитозаемател, в който е описан размера на направените лихвени плащания през годината. Второто изискване за ползване на облекчението е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка. За сравнени през миналата година се прилагаха копия от пет документа. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.

И тази година в годишната декларация за облагане на доходите ще се декларират получените и предоставени заеми. (Миналата година декларирани заеми имаше в около 1000 декларации). Декларират се:

1.Получени през 2010 г. парични заеми (без кредити от банки), ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към 31 декември 2010 г. част от тях са непогасени. 2.Непогасените остатъци по получени парични заеми в периода от 2005 г. до 2010 г. (без кредити от банки), ако общият размер на остатъците към 31 декември 2010 г. е над 40 000 лв. 3.Предоставени парични заеми през 2010 г., ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на 2010 г. част от тях са непогасени. 4.Непогасените остатъци по предоставени парични заеми в периода от 2005 г. до 2010 г., ако общият размер на остатъците към 31 декември 2010 г. е над 40 000 лв.

Размери на осигурителни вноски за самоосигуряващи се лица

От тази година се въвежда минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, в зависимост от облагаемият им доход за 2009 г. като самоосигуряващи се лица. Ако годишните им доходи през 2009 г. са били :

до 5400 лв. (до 450 лв. на месец) – минималният осигурителен доход, върху, който ще внасят данъци тази година трябва да бъде 420 лв.; Ако облагаемия доход е бил от 5401 до 6500 лв. – минимален осигурителен доход 450 лв.; от 6501 лв. до 7500 лв. – 500 лв.; над 7500 лв. – 550 лв.;

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2009 г., както и за започналите дейност през 2010 г. и 2011 г. е 420 лв.

Минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители е 240 лв., а максималния месечен размер на осигурителния доход – 2000 лв.

Осигурителните вноски се внасят до 10 число на месеца следващ месеца, за който се отнасят.

Вирни се горе