Илинден бе отбелязан и в Устово

  Илинден бе отбелязан и в Устово

Празникът на св. пророк Илия в едноименния параклис до строителния техникум в кв. Устово, гр. Смолян, събра десетки миряни от квартала и гости от съседни села. Божествената св. Литургия отслужи отец Васил Маджаров от църквата „Св. Николай Чудотворец“, към която енория е параклисът. Той отслужи също Петохлебие и празничен водосвет. По време на богослужението песнопенията се изпълняваха от църковния хор с диригент Радка Чакърова.

Отец Васил Маджаров поздрави всички именници и семействата им, обърна се към богомолците по молитвите на св. пророк Илия Бог да дарува на всички наслада с Неговите вечни блага. Спомена имената на тези, които са принесли благодатния обяд.

Църквата определя св. Илия като „пророк и предсказател на великите Божи дела“, като „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“, каза отец Васил на богомолците. Пророкът е роден 900 години преди Христа в град Тесвия в Палестина. Баща му го видял като бебе, завит в огнени пелени. Това означавало, че ще живее в светлина, ще има нравствена извисеност и духовна близост с Бога. Св. пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

Присъстващите бяха поръсени със светена вода и почерпени с дарения курбан.

Вирни се горе