ИАРА отвори мярка „Акваекологични мерки” от ОП „Рибарство”

ИАРА отвори мярка „Акваекологични мерки” от ОП „Рибарство”

Със заповед на изпълнителния директор на ИАРА г-н Явор Недев, стартира приема на заявления за кандидатстване по мярка 2.2 „Акваекологични мерки” от Приоритетна ос № 2 „Аквакултура, риболов във вътрешни водоеми, преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура” от Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” /2007 – 2013 г./.

По мярката ще се подпомагат проекти, насочени към използването на методи за производство на аквакултура, благоприятстващи опазването и подобряването на околната среда и съхранението на ресурсите.

Дейностите по мярка 2.2 трябва да са свързани с: • подпомагане преструктурирането на производството на аквакултури към методи за производство, щадящи околната среда; • подпомагане производителите на аквакултури за получаване на сертификати за съвместимост с екологичните стандарти, осигуряващи възможност за пускане на произвежданите от тях продукти на пазара на Общността; • стартиране производството на биологични продукти от аквакултура в страната.

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя под формата на премии на лица, които развъждат и отглеждат аквакултури. Премията се изчислява на база един или повече от следните критерии: • загуба на доход във връзка с прилагането на акваекологични мерки; • допълнителен разход, който е резултат от прилагането на акваекологични методи, надхвърлящи добрата производствена практика в аквакултурата. Общият бюджет по мярка 2.2 „Акваекологични мерки” е на стойност 5 633 474 лв.

За безвъзмездна финансова помощ може да се кандидатства по следните допустими сектори: Сектор 01 – Производство на аквакултури, включващо опазване и подобряване на околната среда, природните ресурси, генетичното разнообразие, контрола и управлението на характерните черти на зоните за аквакултури: дейност 1: възстановяване и поддържане на местообитанията на растителни и животински видове в рамките на стопанствата за аквакултури; дейност 2: осигуряване на подслон и храна на защитени видове птици, в чиито местообитания е разположено аквакултурното стопанство; дейност 3: опазване на водната околна среда в рамките на аквакултурното стопанство чрез дейности, които надхвърлят добрата производствена практика в аквакултурата;Сектор 02 – Прилагане на Схема на Общността по управление на околната среда и одитиране; Сектор 03 – Производство на биологична аквакултура чрез екстензивно или полуинтензивно отглеждане.

Безвъзмездната финансова помощ за проекти по сектор 01 се предоставя ежегодно въз основа на представен акваекологичен план, а премиите за проекти по сектор 2 и сектор 3 се предоставят еднократно за целия програмен период.

Финансовата помощ е в размер до 100 % от изчисления размер на премията, от които 75 на сто се осигуряват от Европейския фонд за рибарство /ЕФР/ и 25 на сто от държавния бюджет на Република България.

По мярката могат да кандидатстват еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите.

Повече информация за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 2.2 „Акваекологични мерки” е публикувана на интернет страницата на ОП “Рибарство” www.oprsr.government.bg .

Вирни се горе