И столетниците в Смолянско на изчезване - едва петима са между живите

 И столетниците в Смолянско на изчезване - едва петима са между живите

Столетниците, с които е известна Родопа планина, прогресивно намаляват, както се топи и населението в Смолянско. За съжаление едва петима са вече те, като най-възрастната е дама от маданското село Средногорци, която е на 105 години. Дамите отново водят и в тази класация, като надхвърлилите 100 годишна възраст са три, а мъжете столетници са едва двама, предаде Дарик.

На територията на община Смолян има най-много столетници – трима, двама мъже и една жена. В Рудоземско също има жена надхвърлила сто години, като във всички останали седем общини в Смолянско няма вече нито един столетник.

Въпреки това, статистиката продължава да отчита процес на застаряване на населението в областта през 2017 г. Жителите над 65 –годишна възраст в областта са 23 % от населението, като относителният дял на хората от „третата възраст” се е увеличил с 7.1 на сто за последните 10 г. Естественият приръст през миналата година е достигнал до минус 9.5 промила. Населението в региона е намаляло с 2 143 души, достигайки 107 282 жители.

Обитателите на Смолянска област намаляват в резултат на спадаща раждаемост и повишена смъртност, така и в следствие на миграционни процеси. За последните десет години населението на областта се е стопило с над 20 000 жители.

Вирни се горе