Храна с кауза

Храна с кауза

Вече почти два месеца учители и ученици приготвят топъл обяд за медиците на първа линия в болницата, а родопчани от цялата област даряват средства и продукти за каузата “За Доброто”. Ученици от Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство „Никола Вапцаров“ ежедневно приготвят вкусен и питателен обяд за медиците на първа линия в борбата с Ковид-19 в МБАЛ „Братан Шукеров”- Смолян. Старта на кампанията беше на 23.11.2020г. и пордължава до днес, като всеки ден, екип професионалисти подготвя 45 порции в тристепенно обедно меню – супа, основно и десерт. Работата се върши от екип от професионален готвач, осигурен от ОУ „Стою Шишков“- Смолян, трима педагогически специалисти по професионална подготовка, помощник кухня и медицинско лице, участващо при структуриране и избор на меню с необходимите за деня хранителни нутриенти. В подготовката и реализирането на менюто участват ученици в часоветепо учебна и производствена практика, съгласно седмичното разписание на учебните занятия при стриктно спазване на епидемичните мерки.

Дарителските акции не спират, вече няколко месеца хора с „големи сърца” от цялата област продължават да даряват, за да има топла храна за хората в бели престилки. Докато те нямат почивка и време дори за един обяд, ученици, учители и професионални готвачи готвят, а родопчани даряват средства и продукти. „Топлата храна е повече от добре дошла за уморените и незнаещи какво е отдих работещи в областната болница. А това е само началото. Учениците и техните наставници – Учителите с главна буква, са убедени в правотата на делото си и продължават – нищо че училищата в страната минаха на обучение в електронна среда.“, казва директорът Антоанета Караджова. В благородната инициатива се включва и друга професионална гимназия- доставянето на храната до болницата се извършва от ПГТТ „Христо Ботев“- Смолян.

При преминаване на обучение в електронна среда от разстояние, часовете по учебна и производствена практика се съчетава с приготвянето на храната за медиците. Възможностите, които дава образователната платформа на Microsoft Teems позволява на учениците пряко да наблюдават целия технологичен процес в реална работна среда, като той се извършва от професионален готвач и преподавателите по предметите от професионалната подготовка. Същевременно им се поставят задачи за самостоятелна работа по приготвяне на ястия, които преди това са имали възможност да видят на живо, а и са изпълними в домашни условия.

„Инициативата е на областния управител Недялко Славов.“ – пояснява директорката на СПГТС Антоанета Караджова. Допълва, че в последствие е обсъдена с началника на Регионално управление по образованието г-жа Мария Семерджиева, след което започва реалната работа в края на ноември м.г., преди училищата да преминат на онлайн обучение, но участниците в инициативата не я прекъсват и след това. Финансовите ресурси по изхранването на медиците за първата седмица, предостави лично г-н Недялко Славов – областен управител, инициатор на кампанията. В последствие се включват още дарители, а към настоящия момент подкрепата за Кампанията е огромна.

„След като сме тръгнали веднъж по този път, продължаваме. Щафетата поеха преподавателите по практика, заедно с готвачи- професионалисти в готвенето. Уговорката е Клубът на професионалните готвачи в Смолянския регион да даде рамо на колегите от гимназията. Нашите деца са доказали своята зрялост и отговорност, както и че можем да им вярваме, запретваме ръкави и няма да спрем до тук с каузата – топъл обяд за медиците на първа линия.“, категорично заяви г-жа Караджова. Учебният ресторант на професионална гимназия по туризъм отново е зареден с екологични хранителни продукти, този път дарени от земеделски производители от гр. Девин и с. Гьоврен. Продуктовият набор и финансови ресурси за новото седмичното меню предостави ДФ „Земеделие”- Смолян. В дарителската кампания „Топъл обяд” се включиха и огнеборците от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян. Пресни месни продукти предостави г-н Арменков, млечни продукти от Мандра “Кери” с. Борино, Мандра “Улан” с. Борино, Мандра “Родопея” гр. Смолян и Мандра “Карду” с. Върбина. Зам.- областният управител г-н Адриан Петров, осигури екологично чисти витаминозни храни. „Радваме се, че „щафетата се пое” и благотворотилеността се поддържа от професионални гимназии по туризъм в цялата страна, което показва отговорност на обществото в трудни времена, за да успеем заедно.“, заключи директорът на ПГТС “Никола Й.Вапцаров“ Антоанета Караджова.

Вирни се горе